Korrupcióval vádolják az Európai Úszószövetség vezetőit, köztük Gyárfás Tamást is

2020.05.03. 15:01

Korrupcióval vádolják az Európai Úszószövetség (LEN) három vezetőjét, köztük Gyárfás Tamást is. A vádak középpontjában a szövetséget vezető Paolo Barelli, és jogtalan kifizetések állnak, derült ki egy több laphoz eljuttatott dokumentumból. A LEN elutasítja a vádakat.

A LEN gyanús ügyeiről a Swimming World, a német Frankfurter Allgemine Zeitung, az angol Sunday Times és az ausztrál Daily Telegraph hozott le részleteket. 

Az írták, hogy a LEN három, szinte ismeretlen céggel kötött szerződéseket az elmúlt években, majd valós teljesítmény nélkül számláztak nekik. Ezeket a szerződéseket az elnök Barelli, Gyárfás Tamás és az angol David Sparks ellenjegyezte a LEN részéről. 

A LEN az Elevan céggel televíziós jogdíjakkal kapcsolatos tanácsadásról szerződött, a cég 2016-ban és 2017-ben százalékos részesedést kapott a jogdíjakból, miközben a LEN tévés partnere az European Brodcast Union nem is hallott az Elevanról, és azt állították, hogy sosem vett részt a tárgyalásokon harmadik fél. 

2014 és 2017 között még két másik cégnek, a CIR-AUR-nak és az Eurozona-nak is gyanús kifizetések történtek 20 000 és 24 400 ezer euró értékben. A CIR-AUR többségi tulajdonos ráadásul Barelli volt. A három cég összesen több százezer eurót kapott a LEN-től. 

A pénzügyi szabálytalanságokra egy névtelen levél alapján a LEN korábbi elnöke, Bartolo Consolo hívta fel a figyelmet. 

A LEN elnöksége egyetértett Consolóval, hogy belső vizsgálatra van szükség, de alig több mint egy héttel később, 2020. január 25-én többségük, már egy olyan nyilatkozatot írt alá, amelyben azt jelezték, hogy elégedettek Barelli magyarázatával. Az olasz elnök azt mondta, jár neki az a pénz, mert összesen 950 ezer eurós szponzorációt szerzett két cégtől, az Engergy Standardtól és az UnipolSai-tól. Barelli azt is mondta, hogy amikor a LEN bajban volt, saját pénzét költötte a szervezetre, és a CIR-AUR-nak ezt az összeget utalták vissza. 

Consolo nem fogadta el Barelli és az elnökség érveit, ezért feljelentést tett, a svájci és az olasz ügyészséghez is elküldte a birtokában lévő dokumentumokat. 

Frissítés: A LEN közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban. Az írták, teljes mértékben elutasítják azokat a vádakat, amelyek megjelentek a sajtóban. Az ügyben végzett audit után az elnökség egyhangúlag megállapította, hogy megalapozatlanok az állítások. A LEN fenntartja, hogy minden testülete a jó kormányzás és az átláthatóság alapelve szerint működik.

A LEN szabályai szerint, ha egy cég bevételt biztosít a szövetségnek, akkor a pénz beérkezés után jutalékot kap, ami a LEN ügyvezetője rendelhet el. Ez az ügymenetet a LEN-auditor rendben találta. A szabályok szerint a LEN elnöke által kötött szerződéseket, két tisztségviselő, a szövetség főtitkára és a LEN-treasurer ellenjegyezte. Így került rá Gyárfás neve is a szerződésekre, tudtuk meg az Indexnek elküldött levélből.

Bár a Swimming World azt írta, hogy kereste Gyárfást, ez a LEN szerint nem történt meg.