Meghalt idősebb Cseh László, az első magyar junior Európa-bajnok úszó

2020.08.25. 12:26

Hatvannyolc éves korában meghalt idősebb Cseh László, a magyar úszósport történetének első junior Európa-bajnoka, olimpikon, világ- és Európa-bajnoki döntős kiválóság, Cseh László édesapja, írja a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala.

Kortársai szerint nagyszerű úszó volt, egykori csapattársa, Gyarmati Andrea szerint „Roland Matthes szintű tehetség, csak a csillagok együttállása, a napi forma miatt végül nem jutott el a legnagyobb csúcsokra”. A kelet-német világklasszis mögött sokszor tűnt fel Cseh László neve másodikként az akkoriban először megjelenő világranglistán a hátúszó-számokban – ám a világbajnokságon végül az 1973-ban, Belgrádban elért 5. hely, Európa-bajnokságon pedig az 1970-es barcelonai 6. hely jelentette a legjobb egyéni eredményt.

Részt vett az 1972-es müncheni olimpián, ahol nagy szerepe volt abban, hogy a férfi vegyesváltó meglepetésre döntőbe került, és végül a 8. helyen zárt.

A magyar úszósport történetébe örökre beírta magát azzal, hogy a junior Európa-bajnokságokon ő az első magyar, aki aranyérmet szerzett.

1967-ben, Linköpingben 100 méter pillangón győzött, majd lett ezüstérmes 100 méter háton. idehaza utóbbi távon egyeduralkodónak számított, 1968 és 1973 között zsinórban hatszor nyerte meg a magyar bajnoki címet – összesen 13-szor állhatott itthon a dobogó tetején.

Fia karrierjének első felében gyakorlatilag mindenhova kísérte őt, de soha nem szólt bele abba, amit az edzői kértek a fiától. Ha kérdezték, elmondta a véleményét, de mindig a háttérben maradt, és kizárólag arra koncentrált, hogy ifjabb Cseh László a lehető legzavartalanabbul készülhessen, versenyezhessen. Fia négy olimpián szerzett érmet, 2005-ben és 2015-ben  világbajnok lett, míg a felnőtt Európa-bajnokságok valaha volt legeredményesebb férfiversenyzőjének számít 14 aranyérmével (plusz 19 rövidpályán).

A Magyar Úszó Szövetség és a magyar úszók családja mély részvéttel osztozik a Cseh-család gyászában.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport