Kapás Boglárka autoimmun betegséggel küzd

2020.12.09. 17:51
Az olimpiai bronzérmes, világbajnok és hatszoros Európa-bajnok Kapás Boglárka közösségi oldalán jelentette be, hogy idén nyáron Hashimoto thyreoditis nevű autoimmun pajzsmirigy betegséget diagnosztizáltak nála, emiatt nem indult el a szerdai országos bajnokság 200 méter pillangó döntőjén.

„Sziasztok! Ez az év mindenkinek nagyon nehéz, sok akadály gördült elénk, így vagyok ezzel én is. A mai döntő futamot sajnos ki kellett hagynom 200 pillangón, ennek az okáról szeretnek most írni nektek. Az előfutamban elég biztató időt sikerült úsznom, de 

ma a rajt előtt nem éreztem jól magam, és bár nagyon nehéz döntés volt, de végül megértettem, hogy az egészség az első mindig. Idén nyáron diagnosztizáltak a Hashimoto thyreoditis nevű autoimmun pajzsmirigybetegséggel, aminek lehetnek olyan tünetei, mint amit a rajt előtt és az elmúlt másfél hétben is éreztem többször.

Ennek ellenére még nem utazom haza, bízom benne, hogy jobban leszek, mert nagyon szeretnék még versenyezni itt Kaposváron, az Országos Bajnokságon. Vigyázzatok nagyon magatokra! – írta közösségi oldalán Kapás Boglárka.

Szakorvosi vélemény szerint ebben a betegségben az történik,

hogy az immunrendszer idegenként kezeli a pajzsmirigyet, és elkezd ellenanyagot termelni a szervezet.

Ennek következtében a mirigyállomány sorvadni kezd, csökken a pajzsmirigy hormontermelése, ami számos tünetet, például alapanyagcsere-lassulást, fáradékonyságot, vagy teljesítőképesség-csökkenést okozhat. 

A betegség viszont jól kezelhető,

megfelelő hormonpótlással tartósan egyensúlyba hozható a páciens.