Milák Kristóf óriási úszással Európa-bajnok 200 pillangón

Download (1)
2021.05.19. 19:59
A budapesti úszó Európa-bajnokság szerda délutáni programjában is több magyar sportolóért izgulhattunk. A legnagyobb érdeklődés a férfi 200 méter pillangó fináléját övezte, ahová Kenderesi Tamás és Milák Kristóf a két legjobb idővel jutott be. Ott azonban nem volt ellenfele Miláknak, aki a világ második legjobb idejével, több mint három másodperces előnnyel nyerte meg a számot és az Európa-bajnoki aranyérmet.

A férfi 1500 méteres gyors döntőjével indult a délutáni szekció, amelyben Kalmár Ákos 15:04:61-es idővel a hatodik helyen csapott célba. A számot az ukrán Mihajlo Romancsuk nyerte.

A folytatásban is a férfiaké volt a főszerep, ráadásul magyar szempontból remek úszást láthattunk: 

Németh Nándor ugyanis országos csúccsal lett negyedik 100 gyorson, 16 századdal produkált jobb időt Milák Kristóf 48.00-s rekordjánál.

A 47:84-gyel így régi vágya teljesült a 21 éves versenyzőnek, hiszen arról álmodott, hogy elsőként ő töri majd át a 48 másodperces határt. Németh jól rajtolt, de csak a hetedik helyen fordult az erősségének számító második hosszra. Végül hatalmas hajrával jött fel és még az éremszerzésre is volt esélye, de a dobogóról egy tizeddel lemaradt. A számot az orosz Kliment Kolesznyikov nyerte, aki 50 méter háton már két világcsúcsot úszott a Duna Arénában.

100 női mellen Sophie Hansson lett az Európa-bajnok, a 100 méter férfi hát elődöntőjében viszont Kovács Benedeknek és Bohus Richárdnak sem sikerült a döntőbe jutás, előbbi 12., utóbbi 13. lett összetettben.

A 200 női pillangó első elődöntőjét Hosszú Katinka, a másodikat Kapás Boglárka nyerte, akik a két legjobb idővel kvalifikálták magukat a holnapi fináléba. Érdekesség viszont, hogy a szám címvédője, Kapás 1,5 másodperccel úszott jobb időt a háromszoros olimpiai bajnok Hosszúnál.

Az 50 méteres női mellúszás fináléját a holland Kira Toussaint nyerte, majd következett Cseh László, aki 200 vegyesen a negyedik legjobb időt úszva került az elődöntőbe. Ott végül 1:58:45-ös idővel a hetedik helyen jutott a holnapi döntőbe, a másik magyar versenyző, Kós Hubert pedig remek teljesítménnyel, 1:56:99-es junior világcsúccsal kvalifikálta magát, ennél senki nem tudott jobbat, így két honfitársunknak szurkolhatunk majd.

Női 200 gyorson  Veres Laura  a 10.,  Fábián Fanni a 14.,  pozícióban zárt az elődöntőben.

Ezután következett a nap legjobban várt futama, a 200 férfi pillangó döntője Milákkal és Kenderesivel. 50-nél a világcsúcstartó már fél testhosszal vezetett, majd 100-nál is elsőként fordult. 

Milák Kristóf előnye az utolsó 50-re már több mint egy másodperc volt és végül a világ második legjobb idejével, 1:51:10-zel óriási magabiztossággal nyerte meg az aranyérmet.

Kenderesi Tamás harmadikként csapott célba, az ezüstöt az olasz Federico Burdisso szerezte meg.

A napot a férfiak 4 x 200-as gyorsváltója zárta, a dobogóra sorrendben az orosz, a brit és az olasz válogatott tagjai állhattak fel.

(Borítókép: Kovács Tamás / MTI)