A legjobb magyar úszók már jelentkeztek az ISL Draftra

2021.05.26. 11:41
Egy hét van vissza a Nemzetközi Úszóliga draft regisztrációjának határidejéig, és a világ legjobb úszói egyre-másra jelentkeznek, hogy részesei legyenek a liga új kiválasztási rendszerének, valamint a harmadik szezonnak.

Az ISL első szezonjának legeredményesebb úszói közül Hosszú Katinka, Sarah Sjöström, Cate Campbell, Florent Manaudou és Chad le Clos a legutóbbi olimpiai bajnokok, akik a regisztrációjukkal kifejtették indulási szándékukat a liga legújabb szezonjában. 

Szintén a regisztráltak között van a tavalyi szezon három legeredményesebb úszója, Caeleb Dressel, Lilly King és Beryl Gastaldello; a múlt heti Európa-bajnokságon kétszer is világcsúcsot úszó Kliment Kolesznyikov; a legelső ISL döntőben világrekordot javító japán Szeto Daija; valamint az Iron csapat mellúszó kiválósága, Emre Sakci. 

A legjobb magyar úszók nagy része is csatlakozott már a fent említett nevekhez. 

Hosszú Katinka mellett szintén regisztrált Kapás Boglárka, Burián Katalin, Jakabos Zsuzsanna, Késely Ajna, Milák Kristóf, Verrasztó Dávid és Telegdy Ádám is.

Hosszú Katinka, a liga egyik nagykövete, valamint az Iron csapat tulajdonosa és csapatkapitánya mindenkit a regisztrációra biztat, hiszen az úszóknak csak így van esélyük részt venni a sportág első profi ligájának harmadik szezonjában:

„Eddig már közel 800 olyan profi úszó regisztrált a ISL Draftra a világ minden részéről, aki a liga által megszabott szintidőkkel is rendelkezik. A csapatom (Iron) legjobb úszói mellett, örömmel látom, hogy magyar úszók is szép számmal jelentkeztek. A múlt heti Európa-bajnokságon érmes és döntős versenyzőink szinte mindannyian ott lesznek a kiválasztható úszók között.

Mivel a 10 csapat összesen 360 versenyzőnek tud helyet biztosítani, ezért nagy harc lesz a csapatokba kerülésekért, ami tovább növeli majd a versenyek színvonalát. Ez a hatalmas érdeklődés is azt mutatja, hogy a sportág megérett arra, hogy továbbmenjen a profizmus felé vezető úton, amin még 2019-ben indultunk el az első szériával.” 

Az ISL alapító Konstantin Grigorishin is üdvözli az eddig regisztrált úszókat, de emlékeztet, már csak egy hét áll rendelkezésre azoknak, akik még nem tették meg, de szeretnének a ligában úszni:

Nagy örömömre szolgál, hogy az előző két szezon sztár úszóinak nagy része már jelentkezett a Draftra, de szeretném hangsúlyozni, hogy akik a május 31-i határidőig nem végzik el a regisztrációt, nem fognak tudni indulni az ISL harmadik szezonjában.

A Draft várhatóan a június 28-i héten kerül megrendezésre.

Az ISL-é az első olyan draft a professzionális sportok közül, ahol férfiak és nők együtt és egyenlő eséllyel pályáznak arra, hogy kiválasztásra kerüljenek a ligában való indulásra. A csapatoknak 15 versenyzőt van lehetőségük megtartani a második szezonbeli úszóikból; egy további úszó megtartásáról a szurkolók szavazhatnak; további 11 úszó pedig a Draftból kerül kiválasztásra. Ezek után a csapatmenedzsereknek 30 napjuk van arra, hogy a Draftba regisztrált, de nem kiválasztott úszókból, egyéni megállapodások keretében feltöltsék a csapataikat maximum 36 főig.

Az ISL-ről: A Nemzetközi Úszó Liga (International Swimming League) egy nemzetközi professzionális úszó liga, ahol a világ legjobb úszói csapatokba rendeződve versenyeznek egymással. 2020-ban sikeresen zajlott le az liga második szezonja, összesen 10 észak-amerikai, európai és ázsiai székhelyű csapattal.