2024. június 25. 18:00
Hollandia
Ausztria
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország
Lengyelország
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia
Szlovénia
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia
Szerbia

Turi György: Igen, Szepesi Nikit nyakon vágtam

2021.11.11. 14:40

Az elmúlt hetekben igencsak izzik a levegő Turi György, a Kőbánya úszóedzője körül, ugyanis korábbi tanítványai közül egyre többen lépnek ki a nyilvánosság elé olyan történetekkel, amelyekben testi fenyítéssel, lelki terrorral és szexuális zaklatással vádolják Turit. Az úszóedző módszereiről és kettőjük kapcsolatának elfáradásáról először Késely Ajna mesélt lapunknak, majd jött Cseh László interjúja, amely hatalmas port kavart.

Azóta megszólalt Kozma Dominik is, a minap pedig Dara Eszter beszélt az Indexnek arról az esetről, amikor állítása szerint Turi a nyakát csókolgatta. Rengeteg úszó hagyta ott az elmúlt években, és most már a nyilvánosság is tudja a sportolók motivációját és indokát. Ma Turi is megszólalt az őt ért vádakról, megpróbálta az ő szemszögét bemutatni a 24.hu-nak adott interjúban. Az edző először elmagyarázta becenevének (Cár) eredetét, aminek semmi köze nincs a módszereihez, majd azokról is mesélt, kezdve onnan, hogy őt miként nevelték, valamint a sajátjait is megemlítette.

„Az vesse rám az első követ, aki abban a korban szocializálódott, a nyolcvanas évektől gyerekekkel foglalkozott, és olykor, ha erős indoka akadt rá – mert eltört volna a gyerek lába, betört volna a feje, ha az uszodában baromkodik, a vizes kövön elesik vagy egyéb fegyelmezetlenségekről már ne is beszéljünk –, nem kevert le egy-egy nyaklevest vagy nem emelt ki a vízből senkit a manapság elfogadhatónál erőszakosabban” – mondta.

Úgy véli, hogy a legmélyebb konfliktusok a nagy egóval rendelkező edzők és tanítványok közötti súrlódásból adódnak, mert ha egy úszó fiatalon sikereket ér el, már felnőttként gondol magára, és megkérdőjelezi mesterének tudását, módszereit, döntéseit. Arra is kitért, hogyan „törte be” Cseh Lászlót, volt, hogy két hónapig szinte mindennap hazazavarta, és azt is elismerte, hogy alkalmazott botot és pálcát is.

Ahogy azt is, hogy Szepesi Nikolettet nyakon vágta, azt viszont konkrétan nem árulta el, miért.

Úgy gondolja, Cseh interjúja indította el a lavinát, aki 2021 eleje óta dolgozik pszichológussal, és talán neki köszönhetően jöttek felszínre a régi sérelmek. A többiek pedig Cseh interjúja miatt léptek ki a nyilvánosság elé. Dara Eszter szavait visszautasítja, senkit sem zaklatott szexuálisan.

Elmondja azt is, mely úszó milyen körülmények között távozott, és hogy kit sajnál a legjobban közülük.