A 4×200-as férfi gyorsváltó megszerezte a magyar úszósport 100. Eb-címét!

2022-08-11T172642Z 1723660227 UP1EI8B1CGGHN RTRMADP 3 EUROPEAN-C
2022.08.11. 18:29
A Rómában zajló úszó-Európa-bajnokság első napján a magyar küldöttség rögtön megszerezte az első érmét: Verrasztó Dávid második lett 400 méter vegyesen! A fináléban szintén érdekelt Kós Hubert a negyedik helyen csapott célba. A Pádár Nikoletta, Hosszú Katinka, Késely Ajna, Ábrahám Lilla összeállítású női 4×200-as magyar női gyorsváltó végig harcban volt a dobogós helyekért, és végül remek úszással bronzérmet nyert. A 100. magyar Eb-arany is megszületett azonban a nap végén: a Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf kvartett elképesztő úszással megnyerte a férfi 4×200 gyorsváltó döntőjét!

Már a reggeli előfutamokon is jól szerepeltek a magyarok, szinte minden csütörtök délelőtti szereplő kvalifikálta magát az esti programba, Verrasztó Dávid például a legjobb idővel 400 vegyesen.

Délután Szabó Szebasztián kezdett az 50 pillangó elődöntőjében, és 23.36-os idejével hetedikként jutott a holnapi fináléba. Ezután jött a számunkra legfontosabb mai szám, a 400 férfi vegyes, amelyben Verrasztó mellett – aki egyébként az Eb-mezőny második legidősebb sportolója – Kós Huberért is szurkolhattunk.

Előbbi a négyes, utóbbi a hatos pályán úszott, a pillangó után pedig a specialista Alberto Razzetti mögött Verrasztó második helyen fordult. 150-nél háton már a háromszoros magyar Eb-győztes haladt elöl, előnyét pedig 200-nál tovább növelte, Kós a negyedik volt.

Mellen azonban megint robbantott az olasz, egy testhossznyi hátrányból egy testhossz előnyt kovácsolt, amit a gyorson már megtartott, és végül magabiztosan nyerte meg a döntőt a 4:12.58-cal célba csapó Verrasztó és honfitársa, Pier Andrea Mateazzi előtt, Kós Huber negyedik lett. Verrasztó Dávid 17. érmét szerezte világversenyeken, és azok után, hogy az országos bajnokságon csupán negyedik lett, a hazai rendezésű világbajnokságon pedig el sem indult, ez az ezüstérem is nagyszerű teljesítmény a 33 éves úszótól.

„Nagyon örülök ennek az ezüstnek, ez a realitás, hiszen februárban még nyolcvanöt kiló voltam. Azóta összekapáltunk egy egész jó reggeli időt is. Megpróbáltam, de inkább most a tutira mentem, amikor láttam, hogy elmegy az olasz.

Fontos lépés volt ez az ezüstérem, hiszen akár itt véget is érhetett volna az egész, mindjárt harmincnégy éves vagyok, mögöttem vannak jó fiatalok, én pedig nem akarok az útjukba állni, azért, mert én vagyok Verrasztó Dávid, aki valaha 4:09-et tudott

– mondta Verrasztó, aki augusztus 22-én ünnepli a születésnapját. Megjegyezte: innen lehet előre lépni, és ugyan nem állítja, hogy majd 36 évesen olimpiai bajnok lesz, de képes lehet olyan időre, ami akár döntő érhet majd jövőre a világbajnokságon vagy utána Párizsban.

„Az utolsó egy hónap a felkészülésben jó érzés volt, előtte szenvedtem, nem olyan dolgokat hallottam a fejemben, amit szerettem volna, ez fél évig így volt, de a végén mindig az volt, amit szerettem volna, annak pedig van értelme” – jegyezte meg az Ausztriában készülő úszó.

Szabó-Feltóthy Eszter és Molnár Dóra következett, akik mindketten nagyszerűen úsztak saját futamukban, előbbi a második, utóbbi a negyedik legjobb idővel jutott a holnapi döntőbe.

A Pádár Nikoletta, Hosszú Katinka, Késely Ajna, Ábrahám Lilla összeállítású női 4×200-as magyar női gyorsváltó végig harcban volt a dobogós helyekért: 

végül remek úszással bronzérmet nyert, 7:55:73-as idővel.

A slusszpoén viszont még hátravolt: 

a nap utolsó döntőjében a Németh Nándor, Márton Richárd, Holló Balázs, Milák Kristóf összeállítású 4×200-as gyorsváltó hatalmas országos csúccsal, 7:05:38-cal Európa-bajnoki címet nyert.

Ez a magyar úszósport 100. aranyérme az Eb-k történetében!

„Az elmúlt időszakban már többször úsztunk együtt, a jövőben azért ez még jobban össze fog állni, jó lenne egy hét perc körüli időt megcélozni” – mondta Márton Richárd. Németh Nándor elmondta: mindenképpen ő szeretett volna elsőnek úszni, és tisztában volt azzal, hogy éremesélyes a gárda.

Miután újra összeállt ez a csapat a világbajnokságon, tudtuk, hogy ezt nyomni kell. Ez az első nagy eredményünk, amit szerintem tornászhatunk még felfelé, nemsokára pedig itt egy olimpia, ahol dobbanthatunk. Az elején sikerült jól indítanunk, a végére pedig bedobtunk egy torpedót a vízbe

– utalt Milákra Németh.

Összességében tehát nagyszerű napot zártak a magyarok az Eb nyitónapján: egy arany-, egy ezüst- és egy bronzérem a küldöttség mérlege, amellyel a házigazda olaszokkal holtversenyben az éremtábla élén áll a magyar csapat!

(Borítókép: Milák Kristóf ünnepli a férfi 4×200 méteres gyorsúszás döntőjének győzelmét 2022. augusztus 11-én Rómában. Fotó:  Antonio Bronic / Reuters)  • Tippek
  • Biztosítás