Molnár Dóra szerezte a negyedik magyar érmet az úszó-Eb-n!

DEBRE20220811112
2022.08.12. 18:14
A római úszó-Európa-bajnokság második napján újabb magyar éremnek örülhettünk: a jelenleg is zajló délutáni program első döntőjében Molnár Dóra bronzérmet nyert 200 háton! 100 gyorson Milák Kristóf egyéni csúcsot úszva másodikként jutott a szám döntőjébe, ahol Németh Nándor is érdekelt lesz.

A női 200 hát döntőjével indult a péntek délutáni program, amelyben ráadásul két magyar lánynak is szurkolhattunk: Szabó-Feltóthy Eszter a második, Molnár Dóra pedig a negyedik legjobb idővel jutott a fináléba.

Az első fordulót követően Szabó harmadikként fordult, a hazai közönség előtt versenyző, toronymagas esélyes Margherita Panziera pedig már féltávnál nagy előnnyel vezetett. 

Az utolsó 50-en aztán Molnár Dóra nagyot hajrázott: 

a győztes olasz, valamint a brit Katie Shanahan mögött 2.09.29-ces idővel harmadikként csapott célba, és bronzérmet nyert. Szabó-Feltóthy Eszter negyedik lett.

„Nyitott a medence, úgyhogy nagyon figyelnem kellett, hogy ne összevissza ússzak. Örülök, hogy így sikerült, és hogy már felnőtt Európa-bajnokságon is felállhatok a dobogóra” – utalt Molnár az M4 Sportnak adott értékelésében arra, hogy első érmét szerezte felnőtt világversenyen.

Rögtön következett egy másik magyar érdekeltségű döntő, férfi 50 pillangón Szabó Szebasztián a nyolcadik helyen zárt. A sprinttávot Thomas Ceccon nyerte, sőt, 100 mellen kettős olasz siker született, így az imént említett hazai közönségnek nem volt rossz délutánja...

A 100 gyors első elődöntőjében Milák Kristóf volt érdekelt, aki óriási egyéni csúcsot úszva megnyerte a futamot, 47.76-os idővel.

Azt kaptam utasításba, hogy legyen jobb a kezdésem, a végét úgyis bírom... Nem volt rossz úszás, örülök, hogy bejutottam a döntőbe

– mondta Milák a medencéből kiszállva, aki tegnap a 4×200-as gyorsváltó tagjaként már nyert egy aranyérmet Rómában.

Akárcsak Németh Nándor, aki a második elődöntőben úszott, és harmadik lett. Összesítésben a hetedik legjobb idővel ő is kvalifikálta magát a fináléba, a szám sztárja, a román David Popovici pedig Európa-rekordot repesztett, 46.98-as ideje csupán hét századdal marad el Cesar Cielo Filho világcsúcsától (46.91).

„Erősebben kezdtem, mint reggel, de kijött rajtam a fáradtság, ez nem volt egy jó úszás. Örülök, hogy ott vagyok a döntőben, remélem, lesz bennem valami plusz, és begyújtok egy rakétát” – mondta Németh az elődöntő után.

Férfi 200 háton Kovács Benedek harmadik lett az első középdöntős futamban, Kós Hubert pedig második a másodikban, így mindketten bejutottak a fináléba, előbbi az ötödik, utóbbi a negyedik legjobb idővel.

800 női gyorson nem történt meglepetés, a hazaiak sztárja, a korábban Shane Tusup által edzett Simona Quadarella magabiztosan nyert, a vegyes csapatok 4×100-as vegyesváltó döntőjét pedig Hollandia nyerte.

(Borítókép: Molnár Dóra a női 200 méteres hátúszás elődöntőjében a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 11-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)