Milák Kristóf kirázta a kisujjából a futamgyőzelmet

DDERI20240620045
2024.06.21. 11:48
Pénteken elkezdődött a magyarok által leginkább várt szám a belgrádi úszó Európa-bajnokságon, a férfi 200 méter pillangó. A felfokozott érdeklődés az olimpiai felkészülést sajátosan kezelő Milák Kristófnak szólt. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok könnyedén, megerőltetés nélkül nyerte futamát, és lépett tovább az esti elődöntőbe.

Pénteken végre elkezdődött a magyar tábor által talán legnagyobb érdeklődéssel várt szám, a 200 méteres férfi pillangóúszás küzdelmei a belgrádi vizes Európa-bajnokságon. Az előfutamokban olimpiai, világ- és Európa-bajnokunkkal, Milák Kristóffal (és Márton Richárddal, valamint Holló Balázzsal).

Milák eddig Belgrádban megnyerte a 100 méter pillangót (saját Európa-rekordjánál, a tokiói olimpián úszott 49.68-nál 1.14 másodperccel gyengébb idővel, 50.82-vel), míg 100 m gyorson közepes idővel (48.41) hatodik lett, 200 m gyorson pedig simán kiesett. 

Csak a miheztartás végett: 100 pillangón május 19-én a kanadai olimpiai válogatón Josh Liendo 50.06 másodpercet úszott, a most gyomorrontás miatt visszalépő svájci Noé Ponti pedig április 6-án az országos bajnokságon 50.16 másodpercet. 

Ami pedig a 200 m pillangót illeti, ott jelenleg Milák vezeti a 2024-es világranglistát 1:53.94 perces idejével, amit június elsején, Monacóban úszott a Mare Nostrum sorozatban. Legnagyobb ellenfelei közül a japán Genki Terakado március 21-én a japán olimpiai selejtezőn 1:54.07 percet teljesített, a francia Léon Marchand június 19-én, hazája bajnokságán 1:54.08 percet, egy nappal korábban pedig az amerikai válogatón a 17 éves Thomas Heilman 1:54.50 perccel győzött. (A japán Tomoru Honda 1:53.15 perces ideje még tavaly szeptemberből származik.)

Szóval, lesz dolga bőven Miláknak Párizsban, ha meg akarja védeni olimpiai bajnoki címét. Márpedig meg akarja, ez nem vitás. 

Bemelegítés gyanánt a női 50 m gyors előfutamaimmal kezdődött a péntek délelőtti műsor, benne Senánszky Petrával és Ábrahám Minnával. Utóbbinak nem volt szerencséje, 23. lett, egyéni csúcsától alig hat századdal elmaradva, de különösebben nem bánkódott a csütörtöki 200 m gyorson megszerzett ezüstérme után. 

Senánszky viszont a szám esélyese, és a második legjobb idővel (24.96 mp) masírozott be az elődöntőbe.

Igen, én vezetem az európai ranglistát, szeretném megnyerni az 50 méter gyorsot, persze előbb még az elődöntőből is tovább kell jutnom

 jelezte. 

A női 100 m hát első előfutamában Burián Katalin nem indult, így maradt két magyar, Komoróczy Lora és Molnár Dóra, nem kellett izgulniuk, hogy esetleg valamelyikük lemarad az elődöntőről az egy nemzet, két úszó szabály miatt. Komoróczy 1:01.77 perccel abszolválta a saját futamát, Molnár eggyel később 1:02.03 percet úszott, ő harmadik lett a futamában, de mindketten simán bejutottak az elődöntőbe.

Nehezen tudom feldolgozni, hogy csütörtökön két századdal maradtam le a dobogóról 50 méter háton, de megpróbálok ebből is erőt meríteni

mondta Komoróczy, amihez a budafoki Molnár annyit tett hozzá, hogy bár nem ez a főszáma, hanem a 200 m hát, de azért szeretne döntőbe kerülni.

No de már itt is volt a délelőtt (számunkra) fénypontja, a férfi 200 m pillangó, benne a minden létező címet birtokló Milák Kristóffal. Előbb azonban Márton Richárd és Holló Balázs egymás mellett úszott, előbbi 1:57.02 percet, utóbbi 1:56.44 percet ment.

Kicsit fölöslegesnek éreztem ezt az úszást, hiszen ugye csak két magyar juthatott be az elődöntőbe, és Kristóf, illetve Ricsi ellen nincs esélyem   mondta Holló Nem is akartam elindulni, de az edzőim úgy döntöttek, hogy versenyezzek. Hát versenyeztem. Az időm nem rossz, alig marad el az egyéni csúcsomtól, és összesítésben a hatodik legjobb a mezőnyben, de a szabály miatt nem rúghatok labdába.

Márton, aki valaha a Budafókában kezdte Horváth Tamás kezei alatt, de már a Honvédban van, és Virth Balázs az edzője, arról beszélt, hogy a végelszámolásnál szeretne az első négyben végezni, ahová Milák mellett a két lengyel is pályázik. 

Maga Milák könnyedén kirázta a kisujjából az 1:55.71 perces időt, amivel megnyerte a futamát, de a lengyel Krzysztof Chmielewski még nála is gyorsabb volt, 1:55.65 perccel. Mártoné a harmadik idő, Chmielewski fivéréé, Michalé a negyedik. 

A női 200 méter vegyes egyetlen magyar indulója, Sebestyén Dalma kitett magáért, az egész mezőny harmadik legjobb idejével, 2:14.82 perccel lépett tovább. Életében először, 27 éves korára végre Eb-érmes lehet.

A mix gyorsváltónk hazavágta az egész mezőnyt, és a legjobb idővel, 3:29.57 perccel került a döntőbe. A részidők: Szabados Bence 49.82 mp, Magda Boldizsár 49.92 mp, Pádár Nikolett 53.98 mp, Ábrahám Minna 55.85 mp. 

Amikor megkérdeztük Pádártól, megnyerik-e a döntőt, pillanatnyi habozás nélkül rávágta:

Meg, persze!

A végére maradt a férfiak maratonja, az 1500 m gyors, az első futamban Sárkány Zalánnal, a másodikban Gálicz Lászlóval

Sárkány 15:09.28 perccel megnyerte a saját futamát. A csupa mosoly sráccal élmény beszélgetni. Az Indiana University hallgatója a végső győzelemre tör, amiben a török Kuzey Tunceli és az ukrán Mihajlo Romancsuk akadályozhatja meg. 

Minimum második szeretnék lenni – mondta. – Sajnos rettenetesen meleg a víz és a levegő is, de hát mindenkinek meleg…

Sárkány a harmadik idővel lett döntős, és Gálicz is bejutott, nyolcadikként (15:44.27 p)

(Borítókép:  Az aranyérmes Milák Kristóf a férfi 100 méteres pillangóúszás eredményhirdetésén a belgrádi vizes Európa-bajnokságon 2024. június 20-án. Fotó: Derencsényi István / MTI)