A férfiak kikaptak, a nők oktattak a póló-Eb-n

2003.06.10. 09:22
Férfi válogatottunk hosszabbítás után aranygóllal maradt alul Szerbia-Montenegró ellen a Szlovéniában zajló vízilabda-Európa-bajnokságon. A nőknek valamivel könnyebb dolguk volt, hiszen a házigazdák ellen játszottak, és 26 góllal bizonyultak jobbnak.
Az első ráúszásnál a mieink hozták el a labdát, azonban az első komoly helyzet így is a magyar kapu előtt adódott, de Szécsi bravúrral védett. Az ellenakciónál Benedek pontosan passzolt keresztbe, és Biros megszerezte a vezetést csapatunknak. A folytatásban ismét Szécsi fogott nagyot, de Jelenics csavarjával már ő is tehetetlen volt.

A folytatásban egy-egy kapufa mindkét oldalon, majd a negyed vége előtt a mieink szereztek vezetést. Ezúttal Fodor passzából Benedek lőtt hatalmas gólt.

Sorozatos Szécsi bravúrok

A második hét perc elején Szécsi kétszer is kockázatosan, de remekül mozdult ki kapujából, ennek köszönhetően a mieink mindkétszer megúszhattak. Kásás első próbálkozása még kijött a kapufáról, másodszorra azonban már nem hibázott. A következő magyar akciónál Biros hatalmas lövése a bal kapufáról vágódott a gólvonal mögé.

Vujasinovics ugyan szépíteni tud, de mielőtt megjönne a szerbek lövőkedve, Molnár két védővel a nyakán is gólt szerez. Két hatalmas Szécsi-védés, után Vujasinovics szépít, majd a játékvezető úgy véli, előlép főszereplővé. Kásás lövését blokkolták, de a sarokdobás helyett a "jugók" jöhettek, és Udovicics felhozta őket egy gólra.

Harmadnyi gólcsend

A szünet után hosszú percekig nem tudott egyik csapat sem a kapuba találni. De amíg a szerbek Szécsi bravúrjai miatt maradtak eredménytelenek, addig a mieink játékát számtalan rossz passz jellemezte. Aztán a játékvezetőnek is feltűnt, hogy Molnár nem véletlenül tűnik el percekig a víz alatt, négyméterest ítélt. Kásás lövését azonban Sefik védte, így ebben a játékrészben nem született gól.

A záró negyedben Vujasinovics lövése a kapufáról Szécsi fejére, majd szerencsére kifelé pattan. Továbbra sem tudott egyik csapat sem a kapukba találni, mígnem közel tizenkét perces "gólszünet" után Sapics révén egyenlítenek a szerbek. Egy támadáson belül kétszer is emberelőnyt kapunk, és a második során - másfél perccel a vége előtt - Kiss Gergely kilövi a jobb sarkot.

Megnyugodni azonban nem lehetett, mert Gocsics egyenlíteni tudott. A következő magyar lehetőség is kimaradt, majd Sapics ejtése a lefújás pillanatában a magyar gólvonalon megállt, így jöhetett a kétszer három perces hosszabbítás.

Nem született döntés a hosszabbításban

A ráadásban Kiss Gergely lövését védi a szerb kapus, majd Szécsi teszi ugyanezt Sapics lövésével. Benedek hatalmas ziccerben hibázik, így a hosszabbítás második felére maradt a döntés.

Magyar emberelőnnyel és kihagyott ziccerrel folytatódott a találkozó, majd a szerbek is kihagynak egy fórt. Harminchat másodperc volt már csak hátra, amikor magyar emberelőnyben Benedek egy rossz passz után egész egyszerűen kiejti a labdát. Következhetett az aranygól. Szerb győzelem aranygóllal

A szerbek hozták el a labdát, így ők próbálkozhattak először, de Kiss Gergely gyönyörűen szerelt. Az ellenakció végén Kásás lövését védte Sefik, majd Szécsi hiába rontott ki kapujából, Sapics emberelőnyből megszerezte a mindent eldöntő találatot.

Férfiak, A-csoport, 3. forduló:
Magyarország -- Szerbia-Montenegró 6-7 (2-1, 3-3, 0-0, 1-2, 0-0, 0-0) hu.
A magyar gólszerzők: Biros 2, Benedek, Kásás, Molnár, Kiss G.,

Az Európa-bajnoki címvédő női vízilabda-válogatottunknak jóval könnyebb dolga volt. A magyarok a házigazdákkal szálltak vízbe, és ahogy Faragó Tamás szövetségi kapitány a találkozó után mondta, edzettek egy jót.

Ugyanis komoly mérkőzésnek nem lehet nevezni, ha egy csapat 26 gólos különbséggel veri ellenfelét. A különbség a szlovénokra nézve hízelgő, hiszen a harmadik harmadban, "csak" három gólt szereztünk.

A magyar csapatból - a későbbi nagyobb erőpróbát kívánó találkozókra való tekintettel - Faragó a két legrutinosabb játékosát, Stieber Mercédeszt és Szremkó Krisztinát pihentette. A többiek azonban valamennyien a kapuba találtak.

Nők, B-csoport, 2. forduló:
Magyarország--Szlovénia 27-1 (10-0, 3-0, 5-1, 9-0)
A magyar gólszerzők: Kisteleki, Primász 5-5, Drávucz 4, Valkay Á., Benkő 3-3, Györe, Zantleitner 2-2, Tiba, Sipos, Valkay E. 1-1