Géza
-11 °C
-4 °C
Curling
Percről Percre

Nem jutott döntőbe férfi vízilabda-válogatottunk

2003.06.14. 17:04
A két évvel ezelőtti budapesti Európa-bajnokság után Szlovéniában sem sikerült a magyar férfi vízilabda-válogatottnak a döntőbe jutnia. Kétszer is vezettünk két góllal, a vége előtt fél perccel azonban kettős előnyben gólt lőttek a horvátok. Az utolsó magyar előny kimaradt. A döntőben: Horvátország-Szerbia.
A két válogatott legemlékezetesebb mérkőzése a négy évvel ezelőtti Európa-bajnoki finálé volt, amelyiken a magyar válogatott 15-10-re verte a horvátokat. A sydneyi olimpián déli szomszédunk a csoportmeccsen nyert, Kemény Dénes csapata azonban az első, míg Simencék csupán a hetedik helyen végeztek.

Kiss Gergő nyitotta a gólok sorát

Az első ráúszásnál Kásás hozta el a labdát, előnybe kerültünk, és Kiss Gergő biztosan vágta a hálóba a labdát. Az ellentámadásból Frankovics volt eredményes, aztán két újabb magyar gól következett. Varga centerből volt sikeres, Benedek pedig egy újabb emberelőnyt értékesített. A horvát Hinic találata volt a negyed záróakkordja.

A második negyedet nem kezdte jól a magyar csapat, mert két emberelőnyt is kihagyott, míg a másik oldalon Stritof és Fatovic gólt lőtt - előnyből. A horvátok először vezettek, Kásás két pontos lövése viszont azt jelentette, hogy újra a mieinknél volt az előny. A következő támadásnál Biros villant, de Dogas gondoskodott arról, hogy a félidőre mindössze egyetlen gól előnnyel mehessen pihenni a Kemény-alakulat.

Kétszer is vezettünk két góllal

A harmadik hét perc Benedek-góllal indult, és újra két gól volt a különbség a két együttes között. A horvátok azonban nem adták fel, Frankovic és Vulic is betalált, így egyenlített ellenfelünk. A 7-7-es állás nem is változott már a játékrészben, mert egymás után megint két létszámfölényes helyzetet elhibázott a magyar társulat.

A zárónegyedben két támadás kimaradt mindkét oldalon, aztán Baracs könyörtelenül kihasznált egy emberelőnyt. Ismét kétgólos hátrányból fordítottak a horvátok. Az ellentámadásból Biros lőtt gólt, de Baracs újra magabiztosan lőtt a kapuba, miután Birost kiállították. Kásás harmadik gólja 9-9-es állást eredményezett, ekkor hetven másodperc volt hátra.

Kettős hátrányban kaptuk a mindent eldöntő gólt

51 másodperccel a vége előtt Steinmetzet kiküldték a medencéből, nemsokára Benedek is erre a sorsra jutott, Fatovic pedig gólra váltotta a kettős előnyt. Fél perccel a vége előtt a magyar csapatnak mindenképpen gólt kellett lőni az életben maradásért.

Vulic kiállítása után Kiss Gergő lövését blokkolták a védők, Benedek és Biros is hiába próbálkozott, ez pedig azt jelentette: Horvátország négy év után a döntőbe került, Magyarország pedig két év után megint a harmadik helyért küzdhet.

A horvátok Szerbiával játszanak a vasárnapi fináléban, a bronzmeccsen Oroszország lesz az ellenfél.

Kemény: több fontos labdát adtunk el

A találkozó után dr. Kemény Dénes úgy értékelt, hogy ezúttal a védekezésünk nem volt megfelelő, és a kimagasló egyéni teljesítmények is hiányoztak. Emellett a vereség okát több fontos labda eladásában látta. A gyenge emberelőny-kihasználásról nem beszélt.