Ezüstérmes a magyar női vízilabda-válogatott

2003.06.14. 19:15
A címvédő magyar női vízilabda-válogatott elveszítette Európa-bajnoki elsőségét az olaszokkal szemben. A ljubljanai döntő utolsó negyedében két négyméterest kaptak az olaszok, a magyar csapat több mint két negyeden keresztül nem lőtt gólt.
A két évvel ezelőtti Európa- és a világbajnokság döntőjébe is a két csapat jutott be. A budapesti kontinensbajnokságon a mieink, a fukuokai vb-n azonban az olaszok nyertek. Az eddig mutatott forma alapján - hajszálnyival - a magyar csapat számított esélyesnek.

Valkay góljával kezdődött

Az első negyedben két gyengébb próbálkozás után Valkay Ági bombája végre utat talált Conti kapujáig, és némiképp az olasz kapus közreműködésével keveredett a képzeletbeli gólvonal mögé a labda. A válasz sem sokáig váratott magára, hiszen egy védekezésbeli megingás után Micelli egyedül maradt, és öt méterről nem hibázott. Egy perccel a negyed vége előtt Pelle Anikó gondoskodott arról, hogy előnnyel mehessenek társai és ő maga is pihenőre.

A második negyedben nem volt gól

A második hét percben nem esett gól, ami egyszersmind azt is jelentette, hogy tökéletesen védekezett a magyar csapat. Szükség is volt erre, mert háromszor került előnyös helyzetbe riválisunk. A mieink egyszer voltak létszámfölényben, de lövésig sem jutottak Tiba felesleges szabálytalansága miatt. A lövéseink rendre a kapufán landoltak. A posztján az Eb legjobbjának választott Sós ezúttal is jól védett, a honosított Tóth Noémi, Allucci és Malato labdáit is imponáló magabiztossággal védte.

A harmadik játékrészben egyenlítettek az olaszok, a mieink pedig ismételten gólképtelennek bizonyultak. A kapufák és Conti az összes magyar próbálkozást - pedig Drávucz, Pelle, Primász és Valkay tüzelt rendesen - hatástalanították. Előnyben is voltunk, de hiába. A másik oldalon Szremkó kiállítása után Musumeci jó helyen volt, és nem volt nehéz dolga.

Az utolsó negyedben két négyest kaptak az olaszok

A zárónegyedben az első támadásunk kimaradt, aztán Malatót Valkay Erzsébet ziccerben visszahúzta, a megítélt négyméterest di Mario higgadtan belőtte. Először vezettek az olaszok, de nem sokáig, mert Valkay Ági - jobboldali - távoli lövése utat talált a kapuig. A labdaszerzés után ismét ő került helyzetbe, de ejtése mellément.

Az olaszok viszont nem hibáztak, Zanchi hat méterről a jobb felsőbe lőtt. Aztán a center, Szremkó - előnyből - következett, aki az Eb-n eddig még nem volt eredményes. Megint egyenlő volt, de torna legjobb játékosának választott Malato lefordult Siposról, az újabb négyest pedig Grego lőtte a kapuba. (Két büntetőt meglehetősen ritkán szoktak ítélni a negyedik negyedben.) Két kimaradt támadás után Grego megpattanó lövése hetvenöt másodperccel a vége előtt a léc alá hullott.

Emberelőnyben kezdtük az utolsó fél percet

Egy perccel a záró dudaszót megelőzően Primász egy pontos lövéssel visszahozta a reményeinket, Drávucz labdát szerzett, az olaszoktól kiállítottak, Faragó Tamás pedig időt kért. 33 másodperc volt hátra, amikor Sós a felezővonaltól támadásnak indította a gárdát. Az életben maradásért gólt kellett volna lőni, de Drávuczot szerelték, így megőrizték az előnyüket a taljánok.

Faragó Tamás szövetségi kapitány a mérkőzés után így értékelt: csak dicséret illeti a lányokat, becsületesen küzdöttek. A játékvezetést ugyanakkor nem dicsérte meg. "A támadójáték nem volt elég hatékony, emiatt nem jött össze a győzelem" - összegzett. A csapat a három hét múlva kezdődő barcelonai vb-n javíthat, ahol egy csoportban szerepel az olaszokkal.

A harmadik helyet az oroszok szerezték meg, miután 7-6-ra verték a hollandokat.

Jegyzőkönyv:
Olaszország-Magyarország 6-5 (1-2, 0-0, 1-0, 4-3) Góldobók: Grego 2, Miceli, Musumeci, Di Mario, Zanchi 1-1, illetve Valkay Á. 2, Pelle, Szremkó, Primász 1-1