Bronzérmes férfi válogatottunk

2003.06.15. 20:15
A legutóbbi budapesti Európa-bajnokság után Szlovéniában is bronzérmet nyert az olimpiai címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott. Kemény Dénes csapata végig vezetve, 12-6-ra verte az oroszokat a "kisdöntőben". A barcelonai világbajnokságon javíthat a nemzetközi tornán három éve nyeretlen együttes. A győzelmet - hosszabbítás után - a szerbek szerezték meg.
A magyar válogatott az oroszok ellen játszott először az Európa-bajnokságon, és simán, 13-6-ra nyert. Az oroszok a szlovákoktól is kikaptak, mégis bejutottak a négy közé, bár az elődöntőben a szerbek ellen nem volt komoly esélyük. A papírforma alapján a mieink ellen sem volt várható a feltámadásuk, azt viszont senki sem hitte volna, hogy kis híján megismétlődik múlt heti eredmény.

Biros duplájával kezdődött

Jól kezdett a magyar csapat, hiszen az első emberelőnyt Biros könyörtelenül kihasználta. Ezek után az oroszok percei következtek, de négy létszámfölényes helyzetükből csak egyet tudtak belőni a Fradival is szóba hozott Stratan révén. Biros azonban nem hagyta - ismét előnyből volt eredményes -, hogy egyenlő állásnál menjenek pihenni a felek.

Kettős hátrányt is kivédekezett a magyar csapat

A második negyedben Kásás négyese után Jacev lőtt gólt, majd Vári értékesített egy előnyt. Első akciógólunkat nagy birkózás után Varga II. jegyezte. Időközben kettős hátrányban is nagyszerűen védekezett csapatunk - Szécsi az egész meccs alatt kiemelkedően védett -, Csomakidze ellen azonban nem volt ellenszer centerben. Erre Kiss Gergő válaszolt, majd Benedek szabálytalansága után Jerisov lőhetett büntetőt, és a legeredményesebb orosz játékos nem is hibázott.

Izgalommentes lett a vége

A félidő után Madaras gyönyörű akció után háromra, 7-4-re növelte az előnyünket. Zakirov ejtése után Biros ismét kihasznált egy előnyt, Jerisov és Benedek gólváltása pedig azt jelentette: maradt a háromgólos különbség a két gárda között.

A zárónegyedet Kiss Gergő találata nyitotta, majd egy tökéletesen kijátszott akciót Kásás fejezett be, ezzel öt góllal - 11-6-ra - vezettünk. Az oroszok erőlködtek, Szécsi jól védett, utolsó gólunkat Katonás szerezte.

Kemény: Nem is siker, nem is kudarc

Kemény Dénes így értékelt az MTI-nek: "Ez az Európa-bajnoki bronzérem nem jelent sikert, de nem is csalódás számomra. Előtte az 1-6. hely egyike volt benne a lehetőségekben, ehhez képest lettünk harmadikok. Mi, éppen a szükségesnél kevesebb közös edzésmunka pótlására, már itt, Szlovéniában megkezdtük a világbajnoki felkészülést. A vb-ig hátralévő négy hét elég kell, hogy legyen, hiszen a többieknek sincs több idejük a júliusi barcelonai tornáig. Amin a leginkább változtatnunk kell, az az, hogy ne szenvedjünk, találjunk kiutat akkor is, ha meccs közben szorosabbra fordul az állás, ha közel kerül hozzánk az ellenfél, tudjunk úgy elhúzni és nyerni, ahogyan ma azt az oroszok ellen tettük.

Hosszabbítás után dőlt el a botrányos finálé

A döntőben a szerbek hosszabbítás után 9-8-ra verték a rendes játékidőben rendre vezető horvátokat. A sorsdöntő gólt Alexandar Sapic lőtte, aki 24 góljával a torna gólkirályi címét is megszerezte. A finálét kisebb botrány is tarkította, hiszen a szlovák játékvezetőt, Kratochvilt fejbedobták egy ásványvizes palackkal, vérző sebét percekig kellett ápolni.

A horvát válogatott és a magyar játssza a világbajnokság nyitómeccsét.