Extra feszültség van a vízilabdázókban

2008.02.15. 14:05
A jövő heti vízilabdatornától segítséget szeretne kapni a magyar válogatottat két olimpiai bajnoki címig vezető Kemény Dénes. Eddig kevés a fix hely a csapatában, de a torna után szeretné, ha a létszám megduplázódna.

Idén másodszor rendezik meg a vízilabda Volvo Kupát, amelynek különös tétje van: ez az olimpiai címvédésre készülő magyar férfiválogatott egyetlen tavaszi tornája. A jövő pénteken kezdődő négyes versenyre Románia, Ausztrália és Kanada érkezik Kecskemétre, vagyis nem lehet kérdéses a magyar győzelem. A szövetségi kapitánynak ellenben a csapatkeresés a legfontosabb célja.

Kemény Dénes elsőként személyes kecskeméti élményeit idézte fel, amikor a Spartacus 4x200-as váltóját ő egészítette ki az egyik versenyen, körülbelül harminc évvel ezelőtt.

"Sokkal több olyan játékos van, aki szóba kerülhet az olimpiai csapatnál, mint a legutóbbi két esemény előtt volt. Előfordulhat, hogy felkavarom az összeállítást, de ezt nem azért teszem, hogy a játékosokban meglévő extra feszültséget még inkább fokozzam. Bízom benne, hogy a végeredmény a keresgélés ellenére nem lesz kritikus" - vezette fel a szakember.

Hozzátette: a sajtó vagy a szurkolók levonhatnak következtetést abból, hogy a kétszeres olimpiai bajnok Fodor Rajmund vagy Steinmetz Barna nincs a huszonegy fős keretben, ő azonban nem ezt teszi. Mint ahogy nincs különösebb jelentése a szegedi Varga Tamás visszahívásának sem, jóllehet, korábban már úgy látszott, letesz róla, mert az olimpia után lemondta a szereplést betegségre hivatkozva.

"Még az is lehet, hogy a németek elleni edzőmeccs és a kecskeméti torna közt elküldök, cserélek pár embert, de épp azért, mert meggyőzött a teljesítményük. Ezen a tornán nemcsak be lehet kerülni a csapatba, hanem ki is lehet kerülni belőle" - figyelmeztetett.

Úgy véli, eddig négy vagy öt fix embere van, akit biztosan benevezne az olimpiára - feltéve, ha elkerülik őket a sérülések -, és konkrétan abban reménykedik, hogy ez a szám megduplázódik a jövő hét végére.

"Nagy segítség lenne, ha így adódna, ehhez játékban, koncentrációban, hozzáállásban kell bizonyítaniuk a játékosoknak. A következő, májusi keret lesz az olimpiai, addig járok a meccsekre, figyelem a bajnokikat, a nemzetközi meccseket, annak alapján hozok döntést."

A csapat centere, Molnár Tamás azt gondolja, nem feltétlenül van túlzott feszültség a játékosokban, hanem mivel ez az egyetlen lehetőség az olimpiai keret kihirdetéséig, meg akarják mutatni jó néhányan, hogy ott a helyük a pekingi utazók közt.

Program, keret

február 22., péntek: 17 ó: Ausztrália-Kanada, 20 ó: Magyarország-Románia
február 23., szombat: 17 ó: Ausztrália-Románia, 20 ó: Magyarország-Kanada
február 24., vasárnap: 11:30 ó: Kanada-Románia, 13:15 ó: Magyarország-Ausztrália

A válogatott keret: Gergely, Nagy V., Szécsi, Baksa (kapusok) - Hosnyánszky, Madaras, Kásás, Benedek, Biros, Kiss Cs, Varga II. Zs, Kis G, Varga T., Steinmetz Á., Varga Dénes, Varga Dániel, Hárai, Molnár, Gór-Nagy, Szivós, Kiss G. (mezőnyjátékosok)