Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Magyar és román először fogott össze

2008.03.21. 15:42
Vasárnap dönt az Európai Úszó Liga (LEN) a 2010-es vízilabda-Európa-bajnokság helyszínéről Eindhovenben: a közösen pályázó Debrecen és Nagyvárad riválisa Zágráb. Az Eb marketingjogaiért minimum 300 ezer eurót kell fizetni.

Két ország, két város, egy cél - ezzel a szlogennel kandidál Debrecen és Nagyvárad Magyarország és Románia első közös lebonyolítású sporteseményére. A pénteki sajtótájékoztatón a társak úgy vélték, győzelmi esélyekkel indulnak Hollandiába, élvezve a kormányzati szervek támogatását.

Mihail Groza, Nagyvárad (Oradea) polgármestere elmondta, a város rendelkezik Románia legkorszerűbb vizes létesítményével, amely 2006-ban készült el, és azóta ifjúsági póló-Eb-nek és olimpiai selejtezőnek adott otthont. Utóbbin a román férfi együttes lemaradt a pekingi részvételről.

Debrecen tornában Európa- és világbajnokságot is rendezhetett már, kétszer adott otthont a divízió 1-es világbajnokságnak jégkorongban, tavaly decemberben a rövid pályás úszó-Európa-bajnokságot rendezte.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere hangsúlyozta, a közös Eb lehet a térség legjobb reklámja a történelmi-gazdasági szempontok alapján összetartozó Bihar-Bihor eurorégió megteremtéséhez. Elárulta, a rendezésről döntő LEN-büro előtt 300 ezer euróról indul a licit, azaz a magyar-román és a horvát fél is megteszi titkos ajánlatát, és csak a győztesét hozzák majd nyilvánosságra.

A magyarok bízhatnak Gyárfás Tamás erejében, aki tagja a testületnek, és aki jelentős szerepet vállalt abban, hogy Magyarország úszásban Európa-bajnokságot szervezett.

A két város között 69 kilométer a távolság, a 12 férfi és 8 női válogatottat felvonultató Eb-n a magyar csapat Debrecenben, a román Nagyváradon szerepelne. Az Eb központi létesítménye a 200-250 millió forintból készülő, 8000 férőhelyes lelátóval tervezett szabadtéri uszoda lenne a hajdúsági városban.

A sajtótájékoztatón a két ország vízilabda-szövetsége szándéknyilatkozatot írt alá, amelynek értelmében hamarosan magyar kapitánya is lehet a román férfi válogatottnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!