Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyar és román először fogott össze

2008.03.21. 15:42
Vasárnap dönt az Európai Úszó Liga (LEN) a 2010-es vízilabda-Európa-bajnokság helyszínéről Eindhovenben: a közösen pályázó Debrecen és Nagyvárad riválisa Zágráb. Az Eb marketingjogaiért minimum 300 ezer eurót kell fizetni.

Két ország, két város, egy cél - ezzel a szlogennel kandidál Debrecen és Nagyvárad Magyarország és Románia első közös lebonyolítású sporteseményére. A pénteki sajtótájékoztatón a társak úgy vélték, győzelmi esélyekkel indulnak Hollandiába, élvezve a kormányzati szervek támogatását.

Mihail Groza, Nagyvárad (Oradea) polgármestere elmondta, a város rendelkezik Románia legkorszerűbb vizes létesítményével, amely 2006-ban készült el, és azóta ifjúsági póló-Eb-nek és olimpiai selejtezőnek adott otthont. Utóbbin a román férfi együttes lemaradt a pekingi részvételről.

Debrecen tornában Európa- és világbajnokságot is rendezhetett már, kétszer adott otthont a divízió 1-es világbajnokságnak jégkorongban, tavaly decemberben a rövid pályás úszó-Európa-bajnokságot rendezte.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere hangsúlyozta, a közös Eb lehet a térség legjobb reklámja a történelmi-gazdasági szempontok alapján összetartozó Bihar-Bihor eurorégió megteremtéséhez. Elárulta, a rendezésről döntő LEN-büro előtt 300 ezer euróról indul a licit, azaz a magyar-román és a horvát fél is megteszi titkos ajánlatát, és csak a győztesét hozzák majd nyilvánosságra.

A magyarok bízhatnak Gyárfás Tamás erejében, aki tagja a testületnek, és aki jelentős szerepet vállalt abban, hogy Magyarország úszásban Európa-bajnokságot szervezett.

A két város között 69 kilométer a távolság, a 12 férfi és 8 női válogatottat felvonultató Eb-n a magyar csapat Debrecenben, a román Nagyváradon szerepelne. Az Eb központi létesítménye a 200-250 millió forintból készülő, 8000 férőhelyes lelátóval tervezett szabadtéri uszoda lenne a hajdúsági városban.

A sajtótájékoztatón a két ország vízilabda-szövetsége szándéknyilatkozatot írt alá, amelynek értelmében hamarosan magyar kapitánya is lehet a román férfi válogatottnak.