Nagy verést kapott az Eger Csehovban

2008.04.09. 22:26
Az orosz Sturm Csehov magabiztos játékkal 12-7-re verte az Egert a LEN-kupa döntőjének visszavágóján, így összesítésben is öt góllal bizonyult jobbnak. A hazai csapat kilenc góllal is vezetett, végül az Eger úgy-ahogy elkerülte a megalázó vereséget. A Vasas görcsösen játszott az Euroliga négyes döntőjéért, Varga Dénes megúszása után egy góllal kapot ki a Kotor ellen, ami a magyar bajnoknak kedvezett összesítésben.

Már azzal története legnagyobb sikerét érte el az Eger vízilabdacsapata, hogy bejutott a LEN-kupa döntőjébe.

Gerendás György edző nagyon bízott abban, hogy a csapat a 8-8-as döntetlenre végződött első meccs után a másodikon jobban játszik. Az Eger idén először nyert a fővárosban - a címvédő Vasast múlta felül -, ez adhatott okot lelkesedésre, bár azt mindenki sejtette: a Csehov az esélyes. Még akkor is, ha az első meccsen nem valós tudásának megfelelően, hanem annál gyengébben játszott az Eger. Gerendás azt várta, majd most hozzák a maximumot, javulnak, de tévedett.

A Moszkvától hetven kilométerre lévő Csehovban gyengén játszottak az egriek, talán az egész sorozatban nem voltak ennyire indiszponáltak.

Lényegében az első perctől kezdve nem volt arra reális esély, hogy kilenc év után magyar csapat nyerje a második számú kupát.

A Csehov négy perc alatt három gólt szerzett, erre Császár még válaszolt, de újabb két orosz góllal zárult a negyed. A félidőre 10-3-as hátrányba kerültek a magyarok, innen már semmilyen más cél nem lehetett, mint hogy tisztes vereséggel fejezzék be a meccset.

A harmadik negyedben negyedik gólját is belövő szerb Sapics vezetésévél kis híján tíz lett közte, de 12-3-nál Biros gólt szerzett.

Az utolsó negyedet az oroszok már nem vették komolyan, az Eger így közelebb kerülhetett, Kovács Gábor és Decker Ádám lőtte az utolsó gólokat, de ez a lényegen nem, legfeljebb az önbecsülésen változtatott.

Összesítésben 20-15-re nyert a Csehov.

"Nem a mi meccsünk volt. Nagyon furcsa volt a mérkőzés eleje, onnantól nem tudtunk felállni., Az első negyedben nem igazán tudtunk támadni, amikor esélyünk lett volna, azzal már nem tudtunk élni" - értékelt az Eger honlapján Gerendás.

Idegesen, görcsösen játszott a Vasas

A Vasas az Euroliga negyeddöntőjében kétgólos előnyt (8-6) szerzett idegenben a montenegrói Primorac Kotor ellen, és a meccs elején ez a vezetés mintha túlzottan is megnyugtatta, kényelmessé tette volna a magyarokat.

Két emberelőnyt is gyorsan elhibázott a bajnoki címvédő, aztán Steinmetz Ádám egy klasszikus, beforgatós centergólt ért el. Crepulja erre válaszolt, Milosevic a rövid felsőt lőtte ki, válaszként Tóth Márton ziccerből vágta a kapuba a labdát, de az első negyed így sem lett meg, mert egy távoli lövés utat talált kapuig.

A második negyed Varga Dénes találatával indult, de Milosevics újra büntetett előnyből. A Vasas egyenlítése szintén Varga Dénes nevéhez fűződött, sok kihagyott helyzet után közelről passzolt a kapuba. (4-4)

A Vasas nem találta a ritmust, a harmadik negyedben már érezhetően inkább görcsössé, mint lendületessé vált. A Kotor gólt szerzett, amire nem érkezett magyar válasz.

Varga Dénes eldöntötte

A vendégcsapat a zárónegyedben Crepulja révén először kétgólos előnybe került, Varga Dániel egy gólra felhozta a Vasast, a balkezes Crepulja ellenben megint kilőtte a hosszú sarkot, és a vendégcsapat arra is volt esélye, hogy három góllal meglépjen, de ekkor Steinmetz Barna nagyszerűen szerelt, illetve ekkor már kotoriak is kapkodtak.

Már az utolsó fél percen belül jártunk, amikor Varga Dénes egyedül úszott kapura, és két lövőcsel után Radics kapus feje fölé bombázott, ezzel vált biztossá a Vasas továbbjutása, de a barcelonai négyes döntőben ennél sokkal jobb és összeszedettebb játékra lesz szüksége, különben esélye sem a negyedik hely elkerülésére.

Földi László, a Vasas vezetőedzője: "Nagyon sok helyzetet kihagytunk, hibáztunk támadásban, védekezésben egyaránt, de amikor kellett, a srácok szíve a helyén volt, és Varga Dumi létfontosságú góljával továbbjutottunk. Így aztán ott vagyunk a Final Fourban, ahová eddig még sosem jutott be a Vasas."