Eleonóra
-2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Kik ezek a crnagorácok, és mit akarnak?

2008.07.08. 10:58 Módosítva: 2008.07.09. 11:22
A malagai vízilabda-Európa-bajnokságon Montenegró az utolsó pillanatban kapott ki a világbajnok horvátoktól, utána egy góllal legyőzte az olimpiai bajnok magyar válogatottat. A 650 ezres országban nemzeti ügy a vízilabda, akár érmet is nyerhetnek az Eb-n és az olimpián is.

Miután Montenegró levált Szerbiáról, rögtön nyilvánvalóvá vált: új nagyhatalom született vízilabdában. Ehhez képest itthon leginkább annak örültek a szakemberek, hogy meggyengültek a szerbek.

A legkisebb tagállam a 2005-ös szerb világbajnok csapatba négy – Borisz Zlokovics, Vladimir Jokics, Nikola Janovics, Predrag Gojkovics – játékost adott, plusz a kapitányt, Petar Porobicsot. A balkezes Uszkokovics ebbe a csapatba már nem fért be, Montenegróéba viszont igen, így ő lőhette a mindent eldöntő gólt hétfő este, öt másodperccel a vége előtt.

A 2007-es pozsonyi olimpiai kvalifikációs tornán úgy jelent meg a színen az új tagállam, hogy mindjárt megnyerte a versenyt, a régebbi tradicionális hatalmakat – Olaszország és Oroszország – megelőzve.

„Fiatal országunk legnagyobb sportsikere ez, amit a világ legjobb csapata ellen értünk el” – mondta most a magyarverés után Porobics edző.

Csapata kiválóan játszotta meg Zlokovicsot, a világ egyik legjobb centerét, akivel szemben a magyar védelem tehetetlen volt. Zlokovics három gólt szerzett. Vele még szerb korában is többször meggyűlt a magyar bekkek baja, igaz, akkor többnyire csak csere volt.

Magyarország-Montenegró 9-10

A középre bejátszott labdák egyébként is nehéz feladatot jelentettek a magyar védőknek, többször nem tudtak megfelelően rendeződni. Zlokovicson kívül a most feltűnt Mjadlan Janovics is hármat lőtt, ő is beférne bármelyik komoly válogatottba.

Kemény: Nem játszottunk jól

"A 6-4-es vezetésünket követően felőröltük magunkat a túl sok védekezéssel, amiben elfáradtunk. Ettől a támadójátékunk is gyengült, miközben nem sikerült a centerüket semlegesíteni. Öszességében nem játszottunk jól, bár még így is nyerhettünk volna. A spanyolok elleni mérkőzés is fontos lesz, jobban kell játszanunk, mint ma" – nyilatkozta a kapitány az MTI-nek.

Montenegró klubcsapatai eddig is kivételes erőt képviseltek az ország 650 ezres népességéhez mérten. A Kotor a nyolcba jutott a Bajnokok Ligájában, a Budvanska Rivijera elődöntős volt a LEN-kupában. Mindkét csapatot magyar ellenfél búcsúztatta, előbbit a Vasas nyögvenyelős hazai meccsen, utóbbit az Eger idegenbeli döntetlen után sima hazai győzelemmel.

Montenegróban nemzeti sport, mi több, nemzeti ügy lett a vízilabda, nem véletlen, hogy a Kotor két magyar olimpiai bajnokot – Kiss Gergő és Steinmetz Ádám – igazolt a következő szezonra, mert szeretnék elérni a BL-ben a négyes döntőt. Szívós Mártont nem tudták megszerezni, de a pénzügyi lehetőségekről sokat elárul, hogy az itthon nem gyengén fizetett játékosok úgy gondolták, egy-két jó évet eltölthetnek külföldön, és akár meg is alapozhatják jövőjüket.

Hollandia mögött Montenegróban nőnek a legmagasabbra az emberek, emiatt kosárlabdában is hamarosan számottevő erőt képviselhetnek. Eddig sem voltak rossz játékosaik, elég csak Vlade Divac nevét megemlíteni, aki az NBA bajnoka lett.

Futballban a leghíresebb montenegrói a kétszeres BL-győztes Dejan Szavicsevics, a jelen legismertebb játékosa pedig Mirko Vucsinics, akinek cseleit a magyar védelem is testközelből figyelhette, miután az ország első nemzetközi meccsén 2-1-re verte Magyarországot tavaly márciusban.