Hat pofon után illene megverni Szerbiát

2008.07.11. 13:47 Módosítva: 2008.07.11. 13:47
Egy hónappal a pekingi olimpia előtt a magyar férfi vízilabda-válogatott önbizalomnövelő győzelmet érhetne el a szerbek ellen. A pénteki esti Eb-elődöntő komoly izgalmakat ígér, annál is inkább, mert a címvédő csak egy éles meccset játszott eddig.

A magyar férfi vízilabda-válogatott csak a malagai Eb-döntőben találkozhatott volna a szerbekkel, ha nem kap ki Montenegrótól a csoportjában. A váratlan vereség után a szerb meccs már az elődöntőben létrejön, amire Kemény Dénes kapitány csak annyit mondott, talán jobb is, hogy nem a döntőben, hanem korában futunk össze velük.

A szerbek a másik, könnyebb csoportból elsőként, közvetlenül jutottak az elődöntőbe, de egy meccsen kilátástalanul játszottak, a románokkal csak 6-6-os döntetlenre futotta erejükből.

A szerbek nélkülözik a motorbalesetet szenvedett Danilo Ikodinovicsot, társai érte is küzdenek. Montenegró kiválása után a 2005-ös világbajnok csapatból négyen távoztak, de mivel az elmúlt évek korosztályos világversenyeit sorra nyerték, jó néhány tehetséges fiatallal töltötték fel a keretet.

Persze a sztárok - Sapics és társai - sem maradtak otthon, akik biztosan erőt merítenek abból, hogy az elmúlt hat meccset 2004 óta rendre ők nyerték. A góllövőlistát Sapics vezeti, az ő kikapcsolása lehet megint a kulcs. De figyelni kell a balkezes Filipovicsra vagy Vujaszinovicsra is, mert eddig valamennyi meccsükön eredményesek voltak. Igaz, éles meccset csak egyet játszottak, az olaszokat az utolsó negyedben bevágott három góllal múlták felül 11-8-ra.

Kemény Dénes csapatának épp a hatos vereségsorozatból van elege - meg az örökösen hangoztatott szerbfóbiából: még a budapesti Világkupa-döntőben sem sikerült nyerni. Három elbukott finálé emléke kísért még ezen kívül is, az elsőnek, a 2005-ös montreali vb-döntőnek tulajdonítottak legkevésbé lehetőséget, mert már elkezdtük az új csapat építését. A 2006-os belgrádi Európa-bajnokságon vezettünk, mégis kikaptunk 10-9-re. A kapitány szerint akkor az volt a baj, hogy agyon akartuk verni a szerbeket. Egy év múlva a Világliga döntőjében jóval nagyobb volt a különbség, 9-6 lett oda.