Magyarország-Szerbia 7-8

2008.07.11. 22:50 Módosítva: 2008.07.12. 08:24
A magyar férfi vízilabda-válogatott a 2004-es athéni olimpia óta nem tudta legyőzni a szerbeket, utána hatszor kapott ki. Malagában minden adott volt, hogy a hetedik vereséget elkerülje Kemény Dénes csapata, de hiába vezetett az utolsó negyedben két góllal, a hosszabbításban eredménytelenül támadott. Kásás az utolsó pillanatban kapufát lőtt, így nem sikerült kiharcolni a büntetődobásokat, vasárnap a horvátokkal játsszunk a bronzért.

A malagai vízilabda Európa-bajnokságon a magyar válogatott egyszer már veszített, a Montenegró elleni vereség pedig azt jelentette, hogy már az elődöntőért ráadásmeccset kellett játszania, míg a nagy rivális, még veretlen szerbek egy nappal többet pihenhettek.

A szerbek nélkülözték a súlyos motorbalesetet szenvedő Danilo Ikodinovicsot - érte is küzdöttek -, Benedek Tibornak ellenben javult a háta, és ott lehetett a medencében.

Első negyed:

Szécsi természetesen visszakerült a kapuba, Kásás elhozta a labdát, gyors kiállítást kaptunk, Madaras lövését blokkolták. Sapicsét ugyanígy, Biros - újra előnyben - a kapufára bombázott, Csirics kísérlete is a kapufán csattant. Sapic is hibázott előnyben, majd Biros labdát szerzett, Molnár pedig büntetőt harcolt ki, Kásás lövését azonban kifogta Sefik. Varga Tamás kiállítása után Prlajnovics lőtt, Szécsi azonban védett. Benedek lőtt még egy kapufát, de az első gól ebben a játékrészben nem született meg.

Második negyed:

Biros is elhozta a labdát, a harmadik magyar előny úgy ért véget, hogy Kiss Gergő eladta a labdát. A szerbek sem tudták kihasználni, hogy eggyel többen voltak, Kiss Gergő következő támadásunkból ejtett, de Sefik most is kitornászta a labdát a léc alól. A negyedik magyar előnyt Varga Dániel hibázta el, a másik oldalon a balkezes Filipovics belőtte az első gólt.

Két perccel a játékrész vége előtt megint kiállítottak egy szerbet, Madaras megint nem találta meg a rést a jobb oldalról. A teljesen üresen hagyott Radjen ugyanakkor két méterről kihasználta, hogy Hosnyánszkyt kiküldték, Szécsinek esélye sem volt

Kis Gábor végre gólt lőtt, Vujaszinovics hat méterről lőtte ki a jobb sarkot. (1-3)

Harmadik negyed:

A szerbek nem indultak rá a labdára, az első magyar támadást Varga Dániel tíz méterről fejezte be, de a kapufát találta el. Szécsi labdát szerzett, a 36 éves Benedek Tibor pedig hat méterről a léc alá bombázott.

Kihagyott szerb előny után Kásás lövését blokkolták. Kis Gábor kiállítást harcolt ki, most nem járatták meg a mieink, Kiss Gergő a szélről Sefik feje fölé lőtt. (3-3)

Vujaszinovics megint pontosan lőtt, a kapufa is segített neki. Utána gyorsan kiállították, Kiss Gergő lövése viszont most pontatlan volt. Biros megúszott, aztán egy érthetetlen megoldást választott egy jó lövés helyett.

Kitűnő labdaszerzést után Varga Dániel középről egyenlített. (4-4) Nagy Viktor óriási bravúrral mutatkozott be a kapuban, az utolsó pillanatokban ziccerünk lehetett volna, de a bírók ellenünk fújtak, és megakasztották a támadást.

Negyedik negyed:

Kásás előnyből a léc segítségével szerzett nagy gólt, először nálunk az előny. (5-4) Vujaszinovics megúszott, csak büntető árán lehetett visszafogni. Sapic irdatlan erővel vágta a kapuba a labdát. Benedek elkapkodott egy lövést, aztán újabb előnyt kaptunk, Kemény Dénes pedig időt kért. Madaras elhibázta a lövést, Hosnyánszky azonban egy nagyon furcsa mozdulattal, de hatalmas erővel lőtt a hálóba.(6-5)

Emberhátrányban nagyszerűen védekeztünk, aztán Molnár Tamás elengedett egy svéd csavart, Sefik pedig csak nézett. Mint ahogy Nagy Viktor, amikor Vujaszinovics négy méterről a léc alá ejtett.(7-6)

Kist kiállították, a szerb mester időt kért, Nikics mellélőtt, Kásás elszakadt emberétől, három méterről, hatalmas helyzetben lőtt, de a kapus védett. Kásás kapufát is lőtt, Udovicsics viszont kilőtte a rövid sarkot.

Rossz magyar támadás, szerb emberelőny negyven másodperccel a vége előtt, de megszereztük a labdát. Lövéshez ellenben nem jutottunk, így jöhetett a hosszabbítás. Varga Tamás és Hosnyánszky már nem jöhet vissza, ami nem túl jó hír.

Hosszabbítás:

Gyenge magyar lövéssel kezdődött, és egy szerb előnygóllal, Sapics nagyon bevarrta. Filipovics kapufája után Madaras megint a blokkba bombázott - nem volt jó megoldás, ki kellett volna játszani az előnyt -, Kásás pedig a kapufára.

A ráadás második részében Benedek nagy passzt adott Kásásnak, aki csak beleütött, de Sefik résen volt. Vujaszinovics hatalmas kapufája után Molnárt - kétszer is - könnyen választották el a labdától. A szerbek tartották a labdát, hat másodpercig támadhattunk a legvégén, Kásás lövésig jutott, de a kapufa hárított.

Pikáns döntő lesz

Az Eb-újonc Montenegró kisebb meglepetésre 9-7-re legyőzte a világbajnoki címvédő horvát együttest, és ezzel bejutott a fináléba. Első, csoportbeli meccsükön egy góllal a horvátok bizonyultak jobbnak.

Az utolsó negyedben jól összpontosító Montenegró találkozhat tehát a hosszabbítás után győztes szerbekkel.

A 2006-os Eb-győztes, és az egy évvel korábban vb-győztes csapatban is négy montenegrói játszott, ők korábbi társaikkal csapnak össze. Montenegró történelme legnagyobb sikerét érheti el, ha megnyeri a döntőt.