Jenő
-3 °C
6 °C

Kásás: Nem bíztak bennünk, de megmutattuk

2008.09.11. 07:11 Módosítva: 2008-09-12 16:27:44
Kásás Tamás bő egy hónappal Peking előtt még fásult volt és elkeseredett, de az olimpia bizsergése és hangulata megváltoztatta. Szerinte a válogatottban nem fordulhatott volna elő, hogy összeverekedjenek, mint a szerbek, mert egységesek, ebben van az erejük. Még nem tudja, ő lesz-e a sportág első négyszeres olimpiai bajnoka.

Kásás Tamás az egyetlen olyan vízilabdázó, aki mindent megnyert pályafutása alatt; Pekingben harmadszor lett olimpiai bajnok. Sokak szerint ő lehet az, aki még a londoni csapatban is helyet kap.

“Ne nézzünk ennyire előre, négy év nagyon hosszú idő. Remélem, Magyarországé lesz az olimpiai cím 2012-ben is, de hogy benne leszek-e a csapatban, még nem foglalkoztat” - kezdte az Indexnek a játékos.

És hogy honnan gyűjti a motivációját, hogyan képes minden évben megújulni? “Mivel minden létező kupát vagy bajnokságot megnyertem, nem tudom, hogyan motiválom majd magam. Annyi biztos, ha már egyszer nyertem, akkor még egyszer szeretném ugyanazt az érzést átélni. Mindig nyerni akarok, így lehet fokozatosan előre jutni. Négyszeres olimpiai bajnok pólós nincs, de még egyszer mondom, ez még távoli.”

Kásásnak természetesen nincs hiányérzete az olimpia után, de nem önmaga miatt, hanem mert a csapatban mindig akadt egy olyan játékos, aki továbbvitte a lendületet. Kemény Dénes kapitány úgy értékelte őt, hogy kicsinálták az olasz edzésmódszerekkel.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

“Nem tudom, hogy Dénes pontosan mire gondolt, de Reccóban elég sok az állóképességi, fizikai edzés, tornaterem és úszás. Nekem ezekből kevesebb is elég lenne. A fásultságomat vélhetően ez okozta, a malagai Eb-n éreztem is, kicsit megviselt, amikor újra kikaptunk a szerbek ellen. Elkeseredettségemben mondtam, hogy mindig ők nyernek, bármit teszünk. Pekingben más volt a helyzet, nagyon akartam, de néha nem tudtam a tudásom legjavát adni. Ezért is örülök, hogy a többieknek ment, amikor nekem nem, én pedig a részese lehettem a remek csapatnak.”

Kásás úgy véli, jól kihasználták a lélektani előnyt, hogy olimpiai bajnok rajtuk kívül nem volt a mezőnyben. Ők tudják, hogyan kell olimpiát nyerni, mások nem. A horvát és a szerb válogatott hullámzó játékát is az olimpia sajátságos légköre okozhatta.

Saját bőrén is érezte, hogy ezúttal nem bíztak úgy bennük itthon, mint az elmúlt két olimpia előtt. “A kevés bizalmat magunknak köszönhetjük, mert az elmúlt négy évben nem sikerült nyernünk. De ez a döntőbeli győzelem jelentősen megváltoztatta az elmúlt négy évet.”

kemeny01

Első pillantásra örültek, hogy az amerikaiakat kapták a fináléban, de kicsit tartottak is tőlük, mert visszanézték a meccseiket, és nem azt a fegyelmezetlen, helyenként képzetlen csapatot látták, amelyet korábban, ezért is volt okuk az óvatosságra.

“Úgy kellett történnie, hogy ne játsszunk a szerbekkel. Könnyű lenne azt mondani, hogy most megtörtük volna a rossz sorozatot, mégsem teszem. Biztos azonban, hogy nálunk nem történhetett volna meg, hogy két játékos összeverekedjen, mert ennyire egységesek még talán egyszer sem voltunk. Ebben az egységben volt az erőnk. Meggyőződésem, hogy megérdemeltük. Így szép minden, ahogy van.”

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?