Antal, Anett
16 °C
24 °C

Biros Péter Európa legjobb vízilabdázója

2008.11.26. 10:35
A LEN szavazásán a magyar pólós elsöprő fölénnyel nyert, a nőknél Valkai Ágnes a második lett.

Biros Péter lett Európa legjobb vízilabdázója 2008-ban - közölte szerdán a Budapesten készülő LEN Magazine még nyomdában levő legfrissebb számára hivatkozva a magyar férfiválogatott hivatalos honlapja, a vlv.hu.

A háromszoros olimpiai bajnok pólós a kontinentális szövetség (LEN) tagországainak szavazatai alapján elsöprő fölénnyel végzett az élen a szerb Vladimir Vujasinovics és a montenegrói Nikola Janovics előtt. Kemény Dénes legénységének húzóembere a nyári, malagai Európa-bajnokságon a rendezvényre akkreditált újságírók szavazatai alapján a torna legértékesebb játékosa (MVP) lett.

Ugyancsak elismerték a pekingi ötkarikás játékokon nyújtott teljesítményét: Varga Dániellel együtt beválasztották az olimpia All Star-csapatába. A LEN tavaly voksoltatott először, akkor a horvát Miho Boskovic nyert, legjobb magyarként Kásás Tamás harmadik lett.

Biros teljesítményének értékét növeli: a pekingi játékokon úgy játszott, hogy tudta, a torna után műtét vár rá, mert a mellkasából egy cisztát kell eltávolítani. Ezért a Magyar Vízilabda Szövetség fair play díjat javasolt neki.

A honlap értesülése szerint a női vízilabdázóknál az idén Valkai Ágnest csak az a holland Danielle de Bruijn előzte meg, aki a pekingi olimpia döntőjében hét gólt lőtt az amerikaiaknak.

"Ez a siker mit sem érne, ha nem nyertünk volna aranyérmet Pekingben. Nagyon jó érzés, hogy elismerik ezzel is az erőfeszítéseket, nemcsak az enyémet, hanem a csapatét, hiszen ez a siker is közös, nélkülük nem ment volna" - nyilatkozta Biros Péter, a ZF-Eger kiválósága.