Tíz hónapra ítélték a válogatott pólóst

2009.02.05. 15:11 Módosítva: 2009.02.05. 15:57
Bűnösnek találta a bíróság a rendőrökkel dulakodó egykori vízilabdázókat: Petőváry Zsolt garázdaság és rongálás miatt 10 hónapot kapott, büntetését 3 évre felfüggesztették; Kósz Zoltánt az ittas vezetés miatt pénzbüntetésre ítélték.

Első fokon bűnösnek mondta ki a rendőrökkel incidensbe keveredett vízilabdázókat csütörtökön a Budai Központi Kerületi Bíróság: Petőváry Zsolt hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság és rongálás miatt 10 hónap 3 évre felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Az olimpiai bajnok Kósz Zoltánt 75 ezer forint pénzbüntetésre ítélték ittas vezetés miatt. Kósz esetében úgy állapította meg a pénzbüntetést a bíróság, hogy ha a sportoló nem fizeti meg az összeget, 300 napot kell fogházban töltenie. A bíróság az ügyészség álláspontjával egyezően hozta meg ítéletét.

A vízilabdázókat 2007. november 23-én Budán igazoltatták. A sportolók és ismerőseik autóját az Alagút mellett állította le egy járőr, mert állítólag bizonytalannak tűnt a vezető. Kósz Zoltánt a rendőrök vérvételre elő akarták állítani, de ő passzív ellenállást tanúsított, a vád szerint többször is a szükségesnél rövidebb ideig fújta a szondákat. Ennek ellenére az egyik szonda elszíneződött, vagyis alkoholt mutatott ki a sportoló szervezetében. Ezt a szerkezetet Kósz Zoltán zsebre tette és nem adta vissza a rendőröknek.

A rendőrök ezután megkérték, hogy menjen velük a Gyorskocsi utcába vérvételre, de erre a vízilabdázó nem volt hajlandó. Megbilincselték - ezalatt Kósz Zoltán leverte az egyik rendőrautó rendszámtábláját -, majd előállítottak. Ezzel kapcsolatban az ügyész a rendőrök vallomásaira alapozva megváltoztatta az álláspontját és kérte annak megállapítását, hogy Kósz nem szándékosan verte le a rendszámtáblát, csak passzív ellenállást tanúsított. A bíróság ennek alapján felmentette Kósz Zoltánt a garázdaság vádja alól.

Az intézkedés közben Petőváry Zsolt elsőrendű vádlott az egyik intézkedő rendőr kezét ellöke, kiabált, közéjük akart rontani, egyiküket megütötte és egy rendőrautót megrongált.

Az ügyész indítványában súlyosbító körülménynek nevezte, hogy a két élsportoló sok fiatalnak nyújt példaképet, s ezt magánéletükben is figyelembe kell venniük. Ennek azonban a bíróság nem adott helyt. Arra azonban kitért indoklása során a bíró, hogy az élsportolóknak példamutatásban élen kell járniuk.

A védők Petőváry Zsoltra pénzbüntetést, Kósz Zoltánra pedig próbára bocsátást kértek. Kósz Zoltán ügyvédje kitért arra is, a legnagyobb büntetés védencének az, hogy egy internetes keresőprogramba beütve a nevét elsőként az ezzel az üggyel kapcsolatos cikkek jelennek meg, és nem az, hogy olimpiai bajnok és milyen sporteredményeket ért el.

A két sportoló az utolsó szó jogán sajnálatát fejezte ki. Petőváry Zsolt arról beszélt, hogy 20 éves barátság fűzi Kósz Zoltánhoz, igazságtalannak érezte a vele szembeni rendőri intézkedést, ezért érezte azt, hogy közbe kell avatkoznia. Szólt arról is, hogy hajlandó megfizetni az általa okozott kárt. Külön kitért arra, hogy ez az ügy véget vetett mindkettejük vízilabda-pályafutásának.

Kósz Zoltán -, aki elismerte, hogy ittasan ült a volán mögé - az utolsó szó jogán azt mondta: azon az éjszakán, amelyen a vádbeli események történtek, sikerült lerombolniuk a magukról addig kialakított képet, ami önmagában is biztosíték arra, hogy többé ilyesmi ne forduljon elő.

Az ítélet Kósz Zoltán vonatkozásában jogerőre emelkedett, mert egyik fél sem fellebbezett a döntés ellen. Petőváry Zsolt esetében a Fővárosi Bíróságon folytatódik az ügy, mert védője enyhítésért fellebbezett.