Nem tudom, meddig játszhatok még

2009.06.17. 16:30
Kiújuló gerincsérve miatt nem védhette meg olimpiai bajnoki címét a vízilabdázó Steinmetz Ádám. A sors kárpótolta, Európa legjobbja lett a Kotorral. Egy évig még van szerződése a montenegrói csapattal, szeretné kitölteni, utána minden bizonytalan. Óvatosnak kell lennie, sérült testrészét nem kímélik a védők.

Tavalyi műtéte miatt világbajnoki éremmel sem koronázhatja meg idei kiváló szezonját az Euroliga-győztes Kotor egyik legjobbja, Steinmetz Ádám.

Az athéni olimpiai bajnokcsapat centere május végén megrázó nyilatkozatot tett a válogatott hivatalos honlapján. „Nullával egyenlő az esélye annak, hogy a londoni olimpián szerepelhessek.” Emiatt ésszerűnek gondolta, hogy a 2012-re kialakítandó csapatban már ne vegyen részt, Kemény Dénes kapitánnyal egyeztetve nem is kezdte meg a felkészülést.

„Az egészségem mindennél fontosabb. Tudtam én is, hogy Molnár Tamás nem játszik többet a válogatottban, jó esélyem lett volna a visszakerülésre, de nem kockáztathatok. 29 éves vagyok, nem szeretném abbahagyni a játékot, de a műtét óvatosságra int akkor is, ha jelenleg abszolút panaszmentes vagyok” – mondta Steinmetz.

A játékos a tavalyi olimpia előtt a felkészülés utolsó szakaszában esett ki – lelkileg nehezen dolgozta fel –, kiújuló nyaki gerincsérve miatt a labdát sem tudta kézbe venni, napról napra lett gyengébb a jobb karja, ezért is döntött a műtét, valamint a három hónapos rehabilitáció mellett.

A montenegrói Kotorban nem sérült játékos benyomását keltette, október végi bemutatkozásán négy góllal járult hozzá a Primorac magabiztos, 12-7-es győzelméhez.

„Jól sikerült a beilleszkedésem, nem okozott gondot a nyelv sem, mert már az érkezésem előtt tanultam. Kifejezetten tetszik a szakértő közönség, itt nagyon megtapsolják azt is, aki éppen nem eredményes egy meccsen, hanem csak kiállításokat harcol ki. Kotorban az élet a vízilabdáról szól, itt mindenkinek volt vagy van kapcsolata a pólóval, a csapat tele van kotori születésű, saját nevelésű játékosokkal. Nehéz volt megszokni a téli klímát, az állandó esőhöz viharos szél társult. Az egész évben nem volt gondom a nyakammal, talán az Euroligában is kiderült, nem úgy mozgok, mint egy sérült center, akit óvnak a védők.”

sadam

Steinmetz az olasz Pro Recco elleni döntőn (8-7) két gólt szerzett, a csapat másik magyarja, Kiss Gergő szintén, így a győzelemhez szükséges találatok felét ők ketten jegyezték. A világválogatottal felérő Reccóban Kásás háromszor, Märcz és Benedek egyszer volt eredményes.

„Nem mi voltunk az esélyesek, de az óriási elszántság olyan lökést adott, hogy nyerhettünk. A horvát sajtó koldusoknak, outsidereknek nevezett bennünket, ami csak növelte a harci kedvet. Szurkolóink lankadatlanul buzdítottak bennünket, az elmúlt 87 év legnagyszerűbb sikerét érhettük el, erre egy forintot sem adott volna senki.”

„Még egy évig van szerződésem Kotorban, miután ellenőrzik az orvosaim az állapotomat, visszatérek, szeretnék a városban maradni, de hogy utána mi lesz, nem tudom.” Mindenesetre a nyakát minden lehetséges módszerrel erősíti, a vízben segédeszközre nincs szüksége.

Steinmetz 14 éves kora óta nem pihent az év ezen szakaszában, most három hete nem mozgott, jólesett neki a futás, és az is, hogy kedden a vb-re készülő csapattal úszott pár kilométert. „Készülök a pénteki gálára, amelyen mind a 21 olimpiai bajnok játszik, és nagyon ciki lenne, ha gyenge, hozzám nem méltó kondícióban lennék” – összegzett.