Akár ötméteres is dönthet a pólós csoportelsőségről

2009.07.24. 10:27

Akár külön ötméteres-párharc is dönthet pénteken arról, hogy az olimpiai bajnok magyar vagy a vele döntetlent játszó német férfi vízilabda-válogatott nyeri az A csoportot a római világbajnokságon.

Amint a magyar csapat honlapja, a vlv.hu pénteken beszámolt róla: előbb, 13:30-tól a magyaroknak a Dél-afrikai Köztársaságot, majd 17 órától a németeknek Kanadát kell legyőzniük. A nemzetközi szövetség (FINA) szabályzata alapján nem az összesített gólkülönbség, hanem a csoportban harmadik helyen végzett csapat elleni eredmény összevetése dönt. A magyarok kilenc góllal bizonyultak jobbnak a tengerentúli alakulatnál. Ha a németek ennél nagyobb arányú győzelmet aratnak Kanada felett, akkor ők a csoportelsők. Az is elképzelhető azonban, hogy a végső sorrendet illetően számít a dél-afrikaiak elleni magyar eredmény is. Ha ugyanis az első két helyen a pontegyenlőség mellett a csoportharmadikkal szembeni mérleg is azonos (gólkülönbség, majd a lőtt gólok száma), akkor a csoportnegyedikkel szembeni teljesítmény kerül górcső alá - ugyanezen szempontok alapján.

A magyar csapat kiszámolta: van egyetlen olyan lehetőség van, hogy teljesen azonos eredménnyel zárjon a két csapat.Ha Magyarország 14-4-re győzi le Dél-Afrikát, a németek pedig 15-6-ra verik Kanadát. Ekkor ötméteres dobásokkal döntik el a csoportelsőség kérdését, méghozzá úgy, hogy az adott játéknap utolsó meccsét követően, vagy az első adandó alkalommal kell elvégezni. (MTI)