Tíz góllal verték a pólósok Dél-Afrikát

2009.07.24. 14:49
A magyar vízilabda-válogatott különösebb megerőltetés nélkül verte Dél-Afrikát a római vizes világbajnokság utolsó csoportmeccsén. Ha a németek kilenc gólnál kevesebbel győzik le a kanadaiakat, akkor a magyarok csoportelsők.

Az első ráúszásnál elhoztuk a labdát, de az első támadás kimaradt. Ennek ellenére egy perc sem telt el, amikor Varga Dénes megszerezte a vezetést. A negyed felénél már három gól volt az előny, míg az ellenfél mindössze egy kapufáig jutott.

Az első nyolc percet végül ötgólos különbséggel nyerte a magyar együttes. A második negyedben sem változott sokat a játék képe, Birosék különösebb megerőltetés nélkül lőtték a gólokat, azonban sok lövés pontatlan volt, így a meccs felére hét góllal vezettünk.

A harmadik játékrész több mint fele eltelt, mire gólt szerzett a magyar együttes, így nem volt meglepő, hogy a biztos vezetés tudatában is időt kért Kemény Dénes. Ennek köszönhetően a második négy percben további hármat dobott az olimpiai címvédő, amely az utolsó negyed előtt így már tíz góllal vezetett.

A dél-afrikai támadások ebben a negyedben is tanácstalanságba torkolltak, és a legtöbbjük a labda sarokba dobásával ért véget, mert lövőhelyzetig sem jutottak. A zárónegyed feléig nálunk is csak Varga Dénes talált be.

Az afrikaiak szépítettek, de Szívós gólja eldöntötte, hogy este ne kelljen büntetőpárbajra menniük a játékosoknak. Az utolsó percben még egy gólt kaptunk, így végül tíz góllal nyert a magyar együttes. Csak a center, Kis Gábor nem tudott gólt lőni.

Kemény Dénes szövetségi kapitány: "40 fokos melegben negyven százalékos volt az iram is. Ha csoportelsők lennénk, az olasz-szerb mérkőzés győztesével játszanánk. Sokan úgy gondolják, szeretnénk elkerülni a szerbeket, ezzel én is így vagyok, bár egyszer mindenkit meg kell verni. Ha csoportmásodikok leszünk, Kínával játszunk vasárnap, utána viszont a négy közé jutásért Spanyolország következik, az már nehezebb lesz, bár az utóbbi időben mindig megvertük őket."

Nem lesz büntetőpárbaj

14–4-nél még az a lehetőség is fenn állt, ha ez marad az eredmény és a németek 15–6-ra verik Kanadát, akkor a két európai együttes este ötméteresekkel dönti el a csoportelsőség kérdését. Ezt a lehetőséget vette el Szívós gólja.

A csoportelsőség kérdése a délután ötkor kezdődő német-kanadai meccsen dől el. Ha a németek kilenc gólnál többel nyernek, ők az elsők, ha nem akkor a magyar együttes.

A magyar csapat a negyeddöntőben valószínűleg a szerbekkel találkozik, akik az utolsó csoportmeccsen 8–8-as döntetlent játszottak Ausztráliával. Kemény Dénes együttese az athéni olimpia döntője óta nem tudta megverni Filipovicsékat.

Jegyzőkönyv:

Magyarország-Dél-Afrika 15–5 (6-1, 3-1, 4-1, 2-2)

Gólszerzők:Varga Dénes (4), Varga Zsolt (2), Biros (2), Gór-Nagy, Kiss G., Hosnyánszky, Varga Dániel, Hárai, Madaras, Szívós illetve P. Le Roux, Woods, O’Brien, E. Le Roux, Ridley