Világbajnoki 7. a női vízilabda-válogatott

2009.07.31. 10:28
A magyar csapat utolsó meccsén erőlködés nélkül 11-6-ra verte Spanyolországot, Drávucz Rita négy gólt szerzett.

A magyar női vízilabda-válogatott a hetedik helyért játszott a spanyolokkal a római vizes világbajnokságon, egy esetleges vereséggel a csapat minden idők legrosszabb világbajnoki eredményét érte volna el.

A találkozó elején a spanyolok gyorsan kétgólos előnybe kerültek, de a folytatásban a magyar együttes zsinórban négy gólt dobott, így a negyed végére már nálunk volt az előny.

A második negyed majdnem fele eltelt, mire megszületett az első gól, Szűcs lőtte. Remek védekezés után Drávucz emberelőnyből lőtt nagy gólt, már hárommal vezettünk. A spanyolok szépítettek, de Tomaskovics visszaállította a háromgólos különbséget.

A harmadik nyolc perc elején elhoztuk a labdát, az első támadást góllal zártuk. A magyar együttes jól védekezett, kényelmesen játszott, de a negyed végére így is ötgólos előnye volt.

A zárónegyedben a magyar védekezésről és a csereként beálló Gyöngyösi teljesítményéről mindent elmond, hogy a spanyolok sokszor lövőhelyzetig sem jutottak, a csapat sima győzelmet aratott búcsúmeccsén.

Petrovics Mátyás szövetségi kapitány: "Még ötven százaléknál sem tartunk a csapatépítésben, de amit hat hét alatt, a szűkre szabott közös munkával el lehetett végezni, azt elvégeztük a vb előtt. Többet nem tehettünk, ez most ennyire volt elég. A spanyolok ellen bizonyítottuk, hogy mire vagyunk képesek, hova jutottunk ennyi idő alatt is. A vb előtt mások, a riválisaink zömmel a Világligában játszottak, s készülhettek fel kellőképpen Rómára, mi csak edzőmeccsekkel, ami nem ugyanaz.

Téthelyzetek kellenek, és sok-sok munka, közös gyakorlás, hogy bárkivel felvehessük a versenyt. Az úton elindultunk, bízom benne, hogy lesz türelem és bizalom irántam, irántunk, hogy végigcsinálhassuk. Az újoncok beépítése sikerült, egységes volt a csapat, összekovácsolódott, s a fiatalok hozták az elvárhatót kivétel nélkül, ki ezen, ki azon a meccsen mutatta meg, a válogatottban a helye.

Ha mégis ki kell emelnem valakiket, akkor a kapus Gyöngyössy Anikót említeném az első helyen, de újonc létére szinte végig nagyon jól teljesített Szűcs Gabriella is. Összességében azt mondhatom, hogy nyugodt lelkiismerettel fekszem le, s úgy is ébredek holnap, de egy kis hiányérzettel is, mert némi szerencsével a hetedik helynél jóval előrébb is végezhettünk volna."

A magyar válogatott csoportját megnyerte, az egyenes kieséses szakaszban azonban előbb Kanadától, majd Hollandiától is kikapott, ezért csak a hetedik helyért mérkőzhetett.

Eredmény

Női vízilabda, a 7. helyért:
Magyarország-Spanyolország 11-6 (4-3, 3-1, 3-1, 1-1)
a magyar góldobók: Dávucz 4, Szűcs, Pelle 2-2, Tomaskovics, Kisteleki, Poszkoli 1-1