Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Vb-5. a férfi vízilabda-válogatott

2009.08.01. 12:26
A magyar férfi vízilabda-válogatott könnyedén, 9-6-ra verte Németországot a római világbajnokság helyosztóján.

A vízes-vb utolsó magyar meccsén a tét nem volt kicsi, hiszen amióta Kemény Dénes 1997-ben átvette a válogatott irányítását, egy vb-5. hely volt a leggyengébb eredménye a három olimpiai, világ- illetve Európa-bajnoki címek mellett.

Ennek megfelelő határozottsággal kezdett a magyar együttes, előbb Kiss Gergely ötméteresből, majd Hosnyánszky előnyből volt eredményes. A csapat jól védekezett, a németeknek hat perc kellett az első gólhoz, ekkor Politze talált be emberelőnyből.

Varga Dénes lőtt gyönyörű gólt betörés után centerből, majd egymás után két emberelőnyös helyzetet is kivédekezett a magyar csapat. A túloldalon aztán Hosnyánszky megmutatta, hogyan kell kihasználni az előnyt, így az első negyed után három góllal vezetett a magyar együttes.

A második negyedben is remekül védekeztünk, a németek még emberelőnyből sem tudtak komoly helyzetbe kerülni, de mindössze egy gólt (Varga Dániel) lőttünk.

A harmadik negyed egy Kis Gábor góllal és egy Gergely védéssel indult, majd újabb magyar gól után a negyed felénél emberelőnyből megszületett a második német találat is. Varga Dénes ugyan egy ötméterest fölé pattintott, de Madaras góljával már hattal vezetett az olimpiai bajnok együttes.

A negyedik negyed Politze büntetőből szerzett góljával kezdődött, majd egy akciógólt is lőttek a németek, de a magyar győzelem így sem forgott veszélyben. Savic ugyan még betalált, de Hosnyánszky hatalmas lövéssel megszerezte a mieink kilencedik gólját.

A németek Politze büntetőjéből még betaláltak, így a magyar együttes ugyan elvesztette az utolsó negyedet, de így is simán nyerte a találkozót, és szerezte meg az ötödik helyet.

Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok: "Szerencsére ez a meccs hamar unalomba fulladt, elhúztunk villámgyorsan 8-2-re, de még nagyobb is lehetett volna a különbség. A becsületünkért játszottunk, azért, hogy az 5. hely meglegyen. Ez a helyezés nem jó eredmény, de úgy érzem, jó úton indultunk el, a tervek jó részét, amelyek a vb-re készültek, megvalósítottuk. Menni kell tovább."

Kemény Dénes, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Az 5. hely mindenképpen csalódás, de a játékosokra nem haragszom, dühös magamra lehetek, és vagyok is, az esetleges rossz döntések miatt. Erősnek tűnt a csapat, előremutató játékot nyújtottunk, és például a legfontosabb meccsünkön, a szerbekkel vívott negyeddöntőn sem játszottunk rosszabbul ellenfelünknél. Bennünk volt az érem, de annyira mégsem voltunk jók, hogy ténylegesen is igazolni tudjuk ezt. Dolgozunk tovább, a végcél London, az újabb olimpiai győzelem."

Hagen Stamm, a német válogatott szövetségi kapitánya: "Az eredmény szempontjából tisztes vereséget szenvedtünk, de a meccs képével nem vagyok elégedett. Az első két negyedben könnyelműen elengedtük a magyarokat, mire magunkra találtunk, már 5-1 volt oda. Ekkor már gondolni sem lehetett a csoportkörben ellenük elért 7-7-es meglepetésdöntetlenre."

Eredmény

Világbajnokság, helyosztó az 5. helyért:
Magyarország-Németország 9-6 (4-1, 1-0, 3-1, 1-4)
A magyar gólszerzők:
Hosnyánszky 3, Kiss G., Kis G., Madaras, Varga Dániel, Varga Dénes, Szívós,