Vízilabda EL: brutális csoportban a Vasas

2009.11.15. 14:47
Egyre gyakrabban hiányzik magyar csapat a vízilabda Euroliga négyes döntőjéből, talán idén összejöhet. A Vasas megkapta a címvédőt, és a horvát bajnokot. Szülővárosába, Egerbe térhet haza a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert a Pro Reccóval.

Idén nem Magyarországon sorsolták a vízilabda európai kupák csoportbeosztását, hanem a jövő évi Európa-bajnokság helyszínén, Zágrábban.

Jó hír, az Euroligában a három magyar csapat elkerülte egymást, de egyiknek sincs könnyű dolga, hogy bejusson a négyes döntőbe. Tavaly nem volt magyar, és egyre kevesebb az esély klubszinten arra, hogy a magyarok végig versenyben maradjanak.

A bajnok Vasas kemény csoportba került, mert a montenegrói Kotor Kiss Gergővel és Stenmeitz Ádámmal - mindketten olimpiai aranyérmesek - tavaly megnyerte a finálét, a Dubrovnik is bekerült a legjobb négy közé.

„Valószínűleg a Panioniosz nem fog egy pontot se szerezni, mégis biztos vagyok abban, hogy nem a görögök lesznek a legszomorúbbak a végén, hanem az, aki a harmadik helyen esik majd ki. A Kotor, a Dubrovnik és a Vasas egyenlő eséllyel indul harcba a továbbjutásért. Az a csapat, amely idegenben pontot tud szerezni az említett hármas meccsein, nagy lépést tesz előre, hogy bejusson a legjobb nyolcba” - mondta Varga Dániel a válogatott honlapján.

A tavalyi döntős olasz Pro Recco jön Egerbe, Kásás Tamással, Madaras Norberttel és Benedek Tiborral együtt. Ha a két orosz csapatot maga mögött képes tartani Biros Péter vezérletével az Eger, akkor történetében először a nyolc közé juthat. Kásás a vlv-nek azt mondta, az oroszokat szerették volna elkerülni, nem az erejük, hanem a megterhelő utazás miatt.

Amikor a Recco hazatér, különleges mérkőzés lehet, mert akár öt magyar olimpiai bajnok lehet a medencében. Az említetteken kívül Szécsi Zoltán, az Eger kapusa, feltéve, ha nem sérül meg újra.

Ha az Eger továbbjutna, a nyolc között biztosan nem kaphatná az olaszokat, akik tavaly a Vasast ütötték el a legjobb négytől.

A Honvédnak emészthető ellenfelei vannak, még akkor is, ha a végső győzelemre is esélyes szerb Partizan Belgrádot kifogták. A második helyre lehet esélyük, de erre a pozícióra sem ők a legesélyesebbek.

A LEN-Kupa védője, a Szeged a Ferencvárost kapta a legjobb nyolc közé jutásért, és le is győzheti.

A sorsolás eredménye:

A csoport: Barceloneta (spanyol), Jadran Herceg Novi (montenegrói), Mladost Zagreb (horvát), Vojvodina (szerb)
B csoport: Jug Dubrovnik (horvát), Panioniosz (görög), Primorac Kotor (montenegrói), TEVA-VASASPLAKET
C csoport: Budvanska Rivijera (montenegrói), DOMINO HONVÉD, Olympiakosz (görög), Partizan Beograd (szerb)
D csoport: ZF-EGER, Pro Recco (olasz), Sturm Csehov (orosz), Kazany (orosz)


A LEN Kupa nyolcaddöntős párjai:
Brescia (olasz)-Mataro (spanyol)
Savona (olasz)-Sabadell (spanyol)
Oradea (román)-Posillipo (olasz)
Primorje Rijeka (horvát)-Jadran Split (horvát)
Cattaro (montenegrói)-Patrasz (görög)
Vuliagmeni (görög)-Spandau 04 (német)
FTC-FISCHER KLÍMA - SZEGED-BETON VE
Marseille (francia)-Szpartak Volgograd (orosz)