Szilvia
5 °C
16 °C

Magyarország is rendez tornát a női póló Világligában

2010.01.07. 11:39

A honi vízilabda-szövetség máris elkezdte a helyszínkeresést, miután Magyarország ad otthont a nők idei Világliga-sorozatában az egyik európai selejtezőtornának.

„A 2. számú európai csoport elsőkörös meccseit rendezhetjük meg mi, méghozzá június 9. és 13. között, de hogy hol, az egyelőre kérdéses - mondta el Petrovics Mátyás, a női válogatott szövetségi kapitánya az MTI-nek, miután szerda este megkapta a FINA, a nemzetközi szövetség versenykiírását. - Személy szerint azt pártolom, hogy valahol vidéken játsszunk, ott az érdeklődés is nagyobb, s már akár nyitott uszodában is lebonyolítható az esemény.”

A körmérkőzéses tornán Magyarország legjobbjai a világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok oroszokkal, a korábbi sokszoros Eb-győztes olaszokkal, továbbá a németekkel és a britekkel csapnak össze. A nyitókört egy újabb követi, a visszavágókat, vagyis a hasonló második tornát Itáliában bonyolítják le ugyanennek - a magyarországi eredményeit magával vivő - öt válogatottnak a részvételével, június 16. és 20. között. Az összesített sorrend első két helyezettje jut tovább a június 29. és július 4. közötti, nyolccsapatos szuperdöntőbe.

A teljes Vl-sorozatban 17 nemzet indul, a két európai mellett amerikai és ázsiai-óceániai csoportselejtezőket is rendeznek (a Dél-afrikai Köztársaság válogatottját az egyes számú európai kvintettbe sorolták be).

„Kontinensünk elitjéből három erős csapat került a miénkbe, s három a másik csoportba, úgyhogy ezzel nincs gond. A Világliga amúgy sem a legmagasabb rangú pólós esemény, viszont mivel éppen a nyár végi, zágrábi Európa-bajnokság előtt meccselhetünk kiváló ellenfelekkel, a sorozat remek felkészülési alkalmat kínál, amellett a csapatkeresésre, újabb fiatalok beépítésére is lehetőséget nyújt" - fűzte hozzá Petrovics Mátyás.

A 2010-es női Világliga csoportbeosztásai:

Amerikai csoport (színhely: mindkétszer az Egyesült Államok, időpont: május 7-9., illetve május 21-23.): Egyesült Államok, Kanada, Puerto Rico

Ázsiai-óceániai csoport (Japán, május 21-23., majd Kína, május 26-28.): Ausztrália, Kína, Japán, Kazahsztán

Európai 1-es csoport (Görögország, június 9-13., majd Franciaország, június 16-20.): Görögország, Hollandia, Spanyolország, Franciaország, Dél-afrikai Köztársaság

Európai 2-es csoport (Magyarország, június 9-13., majd Olaszország, június 16-20.): MAGYARORSZÁG, Oroszország, Olaszország, Németország, Nagy-Britannia