Az Eger negyeddöntős az Euroligában

2010.03.03. 23:12 Módosítva: 2010.03.03. 23:12
Története során először jutott be a férfi vízilabda Euroliga negyeddöntőjébe a ZF-Eger, miután szerdán, az utolsó csoportfordulóban 11-8-ra legyőzte a vendég orosz Szintyezs Kazany csapatát. A Vasas kiesett dubrovniki döntetlenjével, a Honvéd utolsó meccsén is kikapott.

Az Euroliga utolsó csoportfordulójában az Eger otthon fogadta az orosz Kazanyt. Háromezer néző előtt jól kezdtek a vendégek, Biros vezetőgóljára három válasz is érkezett, miközben ötméterest hibázott Feltham.

A pontatlanság az idegesség számlájára volt írható, majd a mérkőzés második felében már kidomborodott a sokkal gyorsabb játékot produkáló, egységesebb, még emberhátrányban is jól védekező egriek fölénye.

A harmadik negyedben Biros fantasztikus játékával sikerült fordítani. A háromszoros olimpiai bajnok ötször talált be a 2000-es sydney-i döntőben is ellenfél Makszimov hálójába. Megnyugodni azonban nem lehetett, mert a két szerencsés találattal egalizáltak a vendégek.

A negyedik negyedre maradt a döntés. Az egri csapat a közönség támogatásával keményen küzdött, Biros, majd a sérüléséből felépül Varga is betalált. 10-7-nél is szépített a Kazany, de Bárány találata a negyeddöntőt jelentette a magyar együttesnek.

"Sikerült izzadságos, kínszenvedéses kezdést produkáltunk. Izgultak és elbizonytalanodtak a fiúk. Végül is idővel bevált a taktikánk és lendületes játékunkkal hibázásra késztettük az ellenfelet - értékelt a meccs után Gerendás György, az Eger vezetőedzője. - Fontos fordulópontnak tartom Binder jó helyzetfelismerését. Nem mertük elhinni a végén, hogy megvan a meccs, de amikor Bárány belőtte, már megszegtük a fogadalmat és egymás nyakába ugorva ünnepeltünk Tóth Kálmán edzőkollégámmal. Két nagyon jó meccset szeretnénk még játszani, ezt már ráadásnak tekintjük. Az egri példa követendő lehet országszerte, jó lenne ha a helyi építkezéssel épülne a magyar klubok többsége. Akkor nem csak 4 csapatos, hanem 6-7 csapatos lenne a magyar bajnokság. A mi keretünkben 9 saját nevelésű pólós játszik."

Eredmény

ZF-Eger - Szintyezs Kazany (orosz) 11-8 (1-2, 2-2, 4-3, 4-1)
gól: Biros 5, Erdélyi, Feltham, Binder, Varga, Bárány, Graham, illetve Aszajev 2, Akszenov 2, Ogyincov, Szavics, Zakirov, Basik

A Vasas viszont nem jutott be a legjobb nyolc közé, miután döntetlenre végzett a horvát Jug Dubrovnik vendégeként. A záró csoportkörben utolsó esélyével próbált meg élni a magyar bajnokcsapat, amelyen csakis a győzelem segíthetett abban, hogy ott lehessen az első számú európai sorozat negyeddöntős mezőnyében. Ehhez azonban a horvátok otthonában kellett nyernie, ahol magyar El-induló még sosem tudott.

A Vasas az utolsó negyedben 10-8-as állásról fel tudott kapaszkodni 10-10-re. A Jug gólt dobott, amire a budapestiek kettős emberelőnyben játszva sem tudtak felelni, Varga Dénes utolsó pillanatos gólja csak a semmire sem jó döntetlent jelentette.

A B négyesből a csoportelső – és szerdán a görög Panioniosz otthonában 12-11-re nyerő - montenegrói  Primorac Kotor, Kiss Gergely és Steinmetz Ádám csapata, valamint a Jug Dubrovnik jutott tovább, a Vasas harmadikként kiesett.

Eredmény

Jug Dubrovnik – TEVA-VasasPlaket  11-11  (4-2, 4-4, 1-2,  2-3)
a magyar góldobók:  Varga Dénes, Kis, Varga Dániel 3-3,  Hosnyánszky, Kovács  1-1

Az utolsó csoportmérkőzésén is kikapott a Domino Honvéd a férfi vízilabda Euroligában, és így utolsó lett a csoportban. A magyar együttes szerdán 10-6-os vereséget szenvedett a görög Olympiakosz otthonában. Nem volt igazi tétje a görögországi mérkőzésnek, mivel mindkét együttes már korábban elveszítette az esélyt a legjobb nyolc közé kerülésre. Találkozójuk egy valamiről döntött: arról, hogy melyik gárda végez a utolsóként.

Olympiakosz (görög)-Domino Honvéd 10-6 (2-2, 3-2, 3-0, 2-2)
a magyar góldobók:  Szivós, Marnitz 2-2, Jansik, Gór-Nagy 1