Egerben dől el a vízilabda bajnokság

2010.05.22. 13:34

Csak az ötödik mérkőzés dönt a 2009/2010-es férfi vízilabda-bajnokság aranyérmeséről, mivel hosszabbítást követően, 7-7 után büntetőkkel az Eger legyőzte a Vasast, ezzel pedig 2-2-re egyenlített a három sikerig tartó rájátszásos döntő szombati, budapesti összecsapásán. A címvédő budapestiek fennállásuk 17. élvonalbeli elsőségét harcolhatták volna ki, ha győznek. Az Eger még sosem volt bajnok. Az ötödik összecsapást szerdán rendezik a hevesi fővárosban.

A Szőnyi úti uszodában a kapu mögött már ott volt a bajnoki serleg, és ki voltak készítve az érmek is, ám elmaradt a bajnokavatás. A Vasas összesítésben 2-1-es előnye birtokában lezárhatta volna a sorozatot, de hiába kezdett ezúttal is jobban, és húzott el a kölcsönösen nyögve-nyelős kezdés után két góllal, az egriek 1-3-ról, s 2-4-ről felállva előbb kiegyenlítettek, majd - 5-4-re, aztán 6-5-re - a vezetést is átvették. A rendes játékidőben azonban 6-6-ra végeztek a felek, majd a hosszabbítás után - amelyben itt is, ott is 1-1 gól esett, így 7-7 lett -, ahogyan a döntő első meccsén, ezúttal is ötméteresek döntöttek.

Az 5-5 dobó közül Varga Dénes, majd Varga Zsolt hibázott, ennél fogva 4-4-ről, az első rontásig folytatódott a párbaj. Ekkor Hosnyánszky Norbert lövését Szécsi Zoltán kivédte, Biros Péter ugyanakkor bevágta a balsarokba Nagy Viktornak, ami egri sikert jelentett, egyszersmind azt is, hogy a hevesiek összesítésben 2-2-re alakították az állást, jöhet tehát a két együttes között valóban mindent eldöntő ötödik meccs, de már Egerben, szerdán (kezdés: 17:45 órakor).

Földi Lászlónak, a Vasas edzőjének véleménye szerint több olyan szituáció is volt a szombati mérkőzésen, amikor már úgy tűnt, megnyerték a találkozót. "Az volt a probléma, hogy ezt el is hittük. A hosszabbításban pont Biros Pétert hagytuk szabadon, ez végzetes hiba volt" - mondta.

Gerendás György, az egriek mestere jókedvűen nyilatkozott:
"Ha humorizálni akarnék, akkor azt mondanám, várjuk Egerben az ötösöket. Ez a küzdelem háború volt, a rulettből mi jöttünk ki jobban. Nem vagyunk esélyesek az ötödik meccsen, ahogyan ma sem mi voltunk a favoritok, de a mérkőzés második felében felszabadultabban tudtunk játszani. Szemben az eddigi meccseinkkel, most képesek voltunk mi is akciógólokat lőni."

Vodafone férfi ob I, rájátszásos döntő, 4. mérkőzés:
TEVA-VasasPlaket – ZF-Eger 11-12 (1-1, 2-0, 1-3, 2-2 - 1-0, 0-1 - 4-5) - hosszabbítás után, ötméteresekkel
góldobók: Varga Dániel 3, Hosnyánszky 2, Varga Dénes, Fülöp 1-1, illetve Biros, Graham 2-2, Feltham, Hegedüs, Binder 1-1

A büntetőpárbajban: Hosnyánszky, Varga Dániel, Kovács R. és Katonás belőtte, Varga Dénes és - a 6. párban - Hosnyánszky elhibázta, az egrieknél Biros (mindkétszer), Feltham, Bárány, Kovács G. értékesítette, Varga II. Zs. kihagyta
A három győzelemre kiírt párharc állása: 2-2