Albin
0 °C
11 °C

Faragó Tamás megreformálná a vízilabdát

2010.06.17. 14:45

A sportág fellendítése érdekében új vízilabda-szabályokat javasol Faragó Tamás olimpiai bajnok, aki sportvezetőként jelenleg is a magyar sikersportért tevékenykedik, az utánpótlás-nevelés területén.

A montreali olimpián aranyérmes magyar csapat világszerte ismert vízilabdázója a magyar válogatott hivatalos honlapjának adott interjúban összegezte eddigi törekvéseit, amelyek a sportág megreformálását célozták, és amelyek megvalósításához most nemzetközi kapcsolatrendszerét is igyekszik mozgósítani.

Faragó Tamás nyári sportággá tenné a vízilabdát, hogy a közönség számára szórakoztatóbb legyen, hogy a televíziók a sportesemények szempontjából ínséges időben gyakran közvetítsenek pólómeccseket.

A szabálymódosítási javaslatok szintén azt szolgálják, hogy látványosabb legyen a játék, több gól essen a meccseken, eladhatóbbá, a szponzorok, hirdetők számára is értékesebbé váljanak a vízilabdasport eseményei.

A megreformált szabálykönyv szerint – egyebek között - a labda kisebb, a kapu nagyobb lenne, a pálya hossza 22-25 méterre csökkenne, ezáltal pörgőbbé válna a játék. Hat helyett csak öt mezőnyjátékos szerepelhetne, három hibapont helyett öt kellene a kipontozódáshoz, a támadójáték preferálása érdekében megszűnne a támadó szabálytalanság, s a büntetőt ismét négy méterről dobnák a jelenlegi öt méter helyett.

Faragó Tamás az interjúban élesen bírálta a sportág európai vezetését, amely szerinte szakembernek nevezett dilettánsokból áll, önös érdekeinek előtérbe helyezése miatt akadályozza a sportág korszerűsítését, szabályainak hozzáigazítását a modern kor követelményeihez, a média és a nagyközönség igényeihez.