Kemény Dénes behívta keretébe Bárány Attilát

2010.07.27. 12:57

Kemény Dénes, az olimpiai bajnoki címvédő férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya a sérüléssorozat miatt utólag behívta Bárány Attilát, a ZF-Eger centerét az augusztus végi-szeptember eleji zágrábi Európa-bajnokságra készülő keretbe.

A döntésről kedden számolt be a nemzeti együttes honlapja, a www.vlv.hu, amely azt követően szólaltatta meg a szakvezetőt, hogy a válogatott hazatért a szicíliai felkészülési tornáról, ahol három győzelemmel és két vereséggel a harmadik helyen végzett.

„Összességében nagyon jól segítette a felkészülést az öt találkozó - értékelte a kapitány az oroszok (11-10), az olaszok (11-8) és az amerikaiak (12-11) feletti siker mellett a görögökkel (8-11) és a németekkel (9-11) szemben vereséget hozó felkészülési összecsapást. A játékunk az ellenfelekéhez képest egyelőre kevésbé volt szervezett. Rajtuk látszott, hogy havi rendszerességgel gyakorolni tudták az elképzelésük szerinti játékukat."

Kemény Dénes számára feketén-fehéren kiderült: a jelenlegi összetételű magyar válogatottnak a nyakán vannak azok a csapatok, amelyek eddig rossz játékkal is verhetőek voltak.

"Ezeket a középcsapatokat is csak azzal a lendülettel, elszántsággal fogjuk tudni legyőzni, amire pár évvel ezelőtt csak az elődöntőben vagy a döntőben volt szükség. Ez szerintem nem olyan nagy baj, fontos viszont, hogy tudjuk. Ha a két vereség miatt világossá vált problémákat megoldjuk, akkor bőven megérte részt venni a siracusai tornán. Alapvetően lelki tényezőről van szó, meg kell értenie mindenkinek, hogy nem tekinthetjük ma már előre lefutottnak a középcsapatok elleni meccseket, nem mehetünk be úgy a vízbe, hogy a végén valahogy úgyis győzni fogunk. Olyannak kell tekinteni minden ilyen kategóriájú mérkőzést, mint a legnagyobb riválisok, az aranyérem-esélyesek elleni meccseket. Ha ezt sikerül tudatosítani a játékosokban, és ha a játékban jelenleg látható hiányosságokat pótoljuk, akkor szerintem versenyképesek leszünk, és el fogunk tudni jutni az Eb-n legalább az elődöntőig. Utálok kikapni, de ha már ki kellett kapni, ez nem jött rosszkor."

A kapitány megítélése szerint a sérülések jelentősen befolyásolták a csapat teljesítményét.

„Egy játékos eleve otthon maradt, egy kint sérült meg és a lelátóról nézte a meccset, kettő pedig sérülten játszott. Azért így teljesíteni napról napra - ez egyre nehezebb. Túl nagy teher került így a többi játékosra, és ne feledjük, jó néhány idén debütált vízilabdázó van a válogatottban, akikre egy ilyen szoros, nehéz meccsen még kevésbé lehet számítani, vagy fogalmazzunk úgy: nem lehet elvárni tőlük, hogy ők legyenek a nyerő emberek. Így aztán az eredménykényszer terhe már a negyedik meccsnapon hárult ugyanarra a néhány rutinos és még egészséges játékosra. Az előző napi, tizenhét emberhátránnyal lejátszott olasz mérkőzés is sokat kivett a csapatból, mindezek miatt sem tudtuk újra azt a teljesítményt nyújtani, de emiatt egyáltalán nem aggódom.”

Ami a folytatást illeti, Kemény elmondta: „Szerdán a Margitszigeten vagyunk, csütörtökön Szolnokon, pénteken Békéscsabán játszunk hivatalos mérkőzést a németekkel. A következő hetet végig a Margitszigeten töltjük. A sérüléssorozat miatt szerdán Bárány Attila csatlakozik a csapathoz.”