Rossz játék, csak döntetlen a görögökkel

2010.09.01. 17:56
Az esélytelenebbnek tartott Görögország ellen csak egyszer vezettünk, kimaradtak az emberelőnyök, rontott passzok, bejátszások, lövések jöttek mindkét csapattól, harmadik Eb-meccsén pontot vesztett a vízilabda-válogatott.

A magyar válogatott első két Eb-meccsét megnyerte, Németországot és (hat év után) a világbajnok Szerbiát is legyőzte. Az előző vb-ről lemaradó, erős fiatalításba kezdő görögök a nyár elején Siracusában felkészülési tornán meglepetésre 11-8-ra verték Kemény Dénes csapatát. Az Eb-n a szerbektől kikaptak (13-5), a macedónokat verték (10-5).

Az első ráúszásnál Varga Dénes hozta el a labdát, az első görög támadásból Miralisz messziről potyagólt lőtt a szerbek ellen hibátlanul védő Nagy Viktor helyett kezdő Szécsi Zoltánnak. Az ellentámadásnál Hosnyánszky kapufát lőtt, a görögök első emberelőnyükből is gólt lőttek (Delakasz, 0-2). A következő három magyar akcióból sem lett gól, Szécsi ejtésből is kapott, rossz kezdés után lett 0-3. Újabb négy támadás maradt ki, fórból sem jött az első magyar gól, a görögök is mindent kihagytak, az első szünetig maradt az eredmény.

A ráúszásnál a görögök vitték el a labdát, a jó magyar védekezés miatt hagyták ki helyzetüket, az ellentámadásnál Varga Dénes a negyedik magyar kapufát lőtte. Percekig nem volt gól, a 12.-ben Varga Dániel emberelőnyből lőtte az első magyar találatot. Pocsékul játszottak a csapatok, kimaradtak az emberelőnyök, rossz passzok, rossz bejátszások, rossz lövések jöttek mindkét oldalon. Az összeálló magyar védekezés miatt a görögök nem tudtak elhúzni, de a katasztrofális támadójáték miatt félidőre maradt az 1-3.

A 3. ráúszás is a görögöké volt, lövéshez sem jutottak, az ellentámadásból Hosnyánszky nagy lövéssel használta ki az emberelőnyt (2-3). Kicsit magához tért a válogatott, az újabb góltalan görög akció után Szivós lőtt kapufát, de Afrudakisz ötméteresből (Szécsi víz alá vitte a labdát) belőtte negyedik góljukat. A görögök sem voltak jók, két helyzetet is kihagytak, Biros hosszú sarkos góljával lett 3-4. Szivós korán lőtte el labdát, a kontránál kiállították, ebből sem lett görög gól. Az ellentámadásból - másfél perccel a 3. negyed vége előtt - Madaras egyenlített (4-4). Az ötödik fórt nem hagyták ki, Murikisz lőtte be, az utolsó fél percben csak egy rossz lövésig jutott a magyar csapat, egygólos görög vezetéssel kezdődött az utolsó szünet (4-5).

Eredmény

B csoport, 3. játéknap:
Magyarország-Görögország 6-6 (0-3, 1-0, 3-2, 2-1)
a magyar góldobók: Biros, Varga Dániel 2-2, Hosnyánszky, Madaras 1-1

Az utolsó ráúszás is a görögöké lett, folytatódott a csapkodó játék, a következő három támadás kimaradt (Szécsi nagyot védett), aztán Biros emberelőnyből egyenlített. Szécsi megint nagyot védett, a helyzet kimaradt, nem sikerült átvenni a vezetést. Támadásban a görögök is hibáztak, Hosnyánszky kapufát lőtt, Kis Gábor centerben emberelőnyt harcolt ki, kimaradt, egy perccel később Varga Dániel 8 méterről lőtte a meccs gólját, 6-5, először vezetett a magyar csapat. Szécsi újabb bravúrral tartotta az eredményt, a görögök kihagytak egy előnyt és még két támadást. Fél perccel a vége előtt újabb fórt kaptak, 9 másodperccel a vége előtt Funtulisz egyenlített, 6-6 a végeredmény.

"Ma néhány játékosnak gondjai voltak és rosszul játszott. Hasonló gyakrabban megesett már velünk ebben a szezonban. Mondtam a játékosaimnak, hogy ilyesmi nem fordulhat elő, aztán most mégis megint megtörtént" - mondta Kemény Dénes szövetségi kapitány.

"Természetesen nehéz mindig ugyanazon a színvonalon pólózni, ráadásul ma valóban átaludtuk az első negyedet, és nem játszottunk igazi vízilabdát" - nyilatkozta Szécsi Zoltán, a válogatott kapusa.

Eredmények

B csoport:
Szerbia-Oroszország 16-10 (7-2, 3-3, 1-1, 5-4)
Németország-Macedónia 8-7 (3-1, 3-1, 2-4, 0-1)
A csoport állása:
1. Magyarország 7 pont, 2. Szerbia 6 (35-24), 3. Németország 6 (23-23), 4. Görögország 4, 5. Macedónia 3, 6. Oroszország 0

A csoport:
Horvátország-Románia 13-7 (3-4, 3-1, 4-1, 3-1)
Montenegró-Spanyolország 8-7 (3-2, 2-2, 2-2, 1-1)
Olaszország-Törökország 9-4 (2-1, 1-1, 4-1, 2-1)
A csoport állása: 1. Olaszország 9 pont, 2. Horvátország 6 (38-21), 3. Románia 6 (30-29), 4. Montenegró 3, 5. Spanyolország 0 (24-25), 6. Törökország 0 (13-37)