Eb-csoportelső a vízilabda-válogatott

2010.09.05. 18:05
Három negyeden át nem ment a játék, de a csoport leggyengébbje, Macedónia ellen nyolc perc vízilabda is elég volt a 7-4-hez. Csoportelsőként jutott tovább, csütörtökön az Eb-döntőért játszik a válogatott.

A magyar válogatott első két Eb-meccsét megnyerte, Németországot és (hat év után) a világbajnok Szerbiát is legyőzte, a harmadikon meglepetésre csak döntetlent játszott Görögországgal. Oroszországot is gond nélkül győzte le Kemény Dénes csapata, a Macedónia elleni győzelem csoportelsőséget, és Eb-elődöntőt ért volna. A csoport első vasárnapi meccsén Szerbia 17-3-ra verte Németországot.

Kemény Dénes Nagy Viktort védette, az első ráúszásnál  Varga Dénes hozta el a labdát. A negyedik magyar támadásnál Varga Dániel vezette kapura a labdát, 1-0. Három perccel a szünet előtt Hárai harcolt ki kiállítást, Madaras passzából ő húzta a 2. magyar gólt. Az utolsó másodpercekben Hárainak ítélnek ötméterest, Hosnyánszky büntetőjét Percsinics védte, 2-0 az első szünetben.

Eredmény

B csoport, 5. forduló:
Magyarország-Macedónia 7-4 (2-0, 2-4, 0-0, 3-0)
a magyar góldobók: Varga Dénes 3, Varga Dániel 2, Hárai, Szivós 1-1

A második ráúszásnál is miénk lett a labda, a hosszú magyar támadásból nem lett gól, az ellentámadásból Dimovszki akcióból lőtte a macedónok első gólját. A 2. emberelőnyből Varga Dénes lőtte a harmadikat, blokkon megpattanó lövésből jött közelebb Macedónia, 3-2. Percsinics kétszer is nagyot védett, Vukszanovics fórból egyenlített. Biros és Kis Gábor is ziccert rontott, Varga Dénes előnyből a bal felső sarokba lőtte második gólját, 4-3. Krecskovics rossz emberhátrányos védekezés miatt egyenlített, az utolsó magyar támadásból nem lett gól, döntetlen volt a félidőben, 4-4.

A harmadik ráúszás is Varga Dánielé volt, a magyar válogatottnak nem ment a játék, az öt kapufa mellett két emberelőny maradt ki. Percsinics mindent védett, nyolc perc alatt nem sikerült gólt lőni a csoport leggyengébb csapatának, az utolsó szünetre maradt a 4-4.

Az utolsó ráúszás Macedóniáé lett, de az első magyar akcióból Szivós húzott gólt, 5-4. Egy perccel később Varga Dániel lőtte át a blokkot, 6-4, még két perccel később Varga Dénes megúszásból, közelről értékesítette Biros passzát, 7-4. A macedónok emberelőnyben hibáztak, Nagy Viktor háromszor nagyot védett, három perccel a vége előtt látszott, eldőlt a meccs, az eredmény nem változott.

Kemény Dénes szövetségi kapitány: "Gratulálok a csapatnak a csoportelsőséghez!"

A legeredményesebb magyar, a háromgólos Varga Dénes: "A komoly okok egyike, amiért nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna, a kiváló napot kifogó macedón kapus volt. Abba viszont belekapaszkodhatunk, hogy a végén, amikor nagyon kellett, három gólra is képesek voltunk, egyet sem kaptunk, ez fontos volt."

A kétgólos Varga Dániel: "A vége jól összejött, az eleje viszont nem, mert azt beszéltük meg a meccs előtt, hogy jó lenne gyorsan elhúzni. Ehhez képest kiegyenlítettek, mi meg a második és főleg a harmadik negyedben impotensen játszottunk. Majdnem rémálom lett, ha nem nyerünk, megkapjuk az Eb balekjai címet..."

A magyar válogatott 13 ponttal csoportelsőként, egyenes ágon jutott az Eb-elődöntőbe, ahol az olasz-német meccs győztesével játszik.

Eredmények, 5. forduló

A csoport:
Románia-Montenegró 9-9 (3-3, 1-3, 4-1, 1-2)
Olaszország-Horvátország 8-5 (3-2, 1-2, 4-1, 0-0)
Spanyolország-Törökország 12-6 (5-2, 1-3,4-0, 2-1)
A végeredmény: 1. Horvátország 12 pont, 2. Olaszország 12, 3. Montenegró 10, 4. Románia 7, 5. Spanyolország 3, 6. Törökország 0

B csoport:
korábban:
MAGYARORSZÁG-Macedónia 7-4 (2-0, 2-4, 0-0, 3-0)
Szerbia-Németország 17-3 (4-2, 5-0, 2-0, 6-1)
Oroszország-Görögország 7-6 (3-2, 0-0, 2-3, 2-1)
A végeredmény: 1. MAGYARORSZÁG 13 pont, 2. Szerbia 12, 3. Németország 9, 4. Görögország 4, 5. Macedónia 3, 6. Oroszország 3

Az elsők egyenes ágon jutottak az elődöntőbe, a másodikak a másik csoport harmadikjaival mérkőznek a négy közé kerülésért kedden.