A Vasas nyert, az Eger és a Szeged kikapott a póló Euroligában

2010.12.01. 21:29

A Vasas egy góllal legyőzte szerdán a montenegrói Primorac Kotort a férfi vízilabda Euroliga főtáblájának második csoportkörében, a Komjádi uszodában. Egyformán eltékozolt lehetőségek után a Vasas amerikai légiósa, Jeff Powers szerzett vezetést, aztán hosszú gólcsendet követően egy másik légiós segített az angyalföldieken: a horvát Miho Boskovic ejtette át – a szó mindkét értelmében – a vetélytárs kapusát (2-0). A Primorac a második negyedet is távoli löketekkel indította, de továbbra sem sok sikerrel, Kovács Róbert lövése viszont utat talált a hálóba (3-0). A játékrész vége felé azonban fordult a kocka: az addig mindent védő Nagy Viktornak három alkalommal is maga mögé kellett nyúlnia, elherdálta előnyét a magyar bajnok (3-3).

A kellemetlenségek folytatódtak a harmadik nyolc percben: a Vasas eladta a labdát, az egykori vasasos olimpiai bajnok center, Steinmetz Ádám élt is az alkalommal, megúszás végén helyezett a kapuba, ezzel átvette a vezetést a vendégalakulat (3-4). Vörös Viktor, akit árván felejtettek a középcsatár posztján, egyenlített, Kovács második pompás bombájával pedig hazatért a vezetés, igaz, röpke időre, mert a duplázó Steinmetz húzásával újfent "iksz" lett az állás (5-5). A záró játékrész első fele rontások kölcsönös sorozatát hozta, mígnem az ifjú Fülöp Bence bámulatos csavarral juttatta célba a labdát, Boskovic pedig ragyogóan pattintott, máris 7-5 lett "ide". Csakhogy szépítettek a montenegróiak (7-6), ám végül ha nagy nehézségek árán is, de a Vasas megőrizte minimális előnyét, és megnyerte a meccset.

Az elején még vezetett Kásás Zoltán legénysége, 2-1-re, majd 4-3-ra is, utána azonban a vendéglátók fordítani tudtak, s a nagyszünetre kétgólos előnyre tettek szert (8-6). A harmadik játékrészben 9-7-ig tartotta magát a Szeged, aztán viszont megint a hazaiak pillanatai következtek, akik 11-7-re elhúztak. Az utolsó pihenő előtt azonban fellángolt a magyar együttes, és a háromszoros olimpiai bajnok center, Molnár Tamás találataival a negyedik negyedre visszajött a remény (11-9). Amely azonban el is halt a Jadran gólerősebb támadójátéka nyomán: a vendéglátók – akik a negyedik, szintén montenegrói csoporttárstól, a Kotortól az első fordulóban 12-7-re kikaptak – végül is biztosan tartották otthon mind a három pontot.

Eredmény, A csoport, 2. forduló: TEVA-Vasas-UNIQA – Primorac Kotor (montenegrói) 7-6 (2-0, 1-3, 2-2, 2-1). A magyar csapat góldobói: Kovács R., Boskovic 2-2, Powers, Vörös, Fülöp 1-1

Jadran Herceg Novi (montenegrói) – Szeged-Beton VE 13-10 (3-3, 5-3, 3-3, 2-1). A magyar csapat góldobói: Somogyi, Molnár 2-2, Török, Kiss Cs., Vindisch, Kayes, Komlósi, Younger

A negyedik negyedben már három góllal is vezető horvát bajnok Jug Dubrovnik izgalmas végjátékban 10-9-re nyert az egri Bitskey-uszodában az Euroliga D csoportjának szerdai, 2. fordulójában, ezzel rontva a ZF-Eger továbbjutási esélyein. Az utolsó másodpercekben az egyenlítésért támadtak a házigazdák, de Kis Gábor labdája kipattant a kapufáról.

Az Euroligában első győzelméért küzdő ZF-Eger 1500 néző előtt fogadta a horvát Jug Dubrovnik csapatát. A hazaiak messze álltak a csúcsformától az elmúlt hetekben, a horvát bajnok nem volt ideális ellenfél a fordulathoz, mert céltudatos, a támadásban könyörtelen pólót mutatott. Kis Gábor az első negyedben kétszer is előnyhöz juttatta a hazai együttest, de a negyed végére 4-3-ra vezettek a vendégek. Akadozott a magyar gárda támadójátéka, a kiharcolt emberelőnyök értékesítése pedig csapnivaló volt.

A második játékrész sem hozott döntő változást. Átlövésből Binder és Hegedűs megtréfálta Vicant, de mindig jött válasz a riválistól. Fordulás után a remélt egyenlítés helyett Markovic növelte az előnyt. Sandro Sukno ötméteresét 7-5-ös állásnál Szécsi kivédte. Kovács Gábor azonnal egyre csökkentette a különbséget.

A záró játékrész rosszul kezdődött hazai szempontból, ugyanis Sandro Sukno betalált. Az egri előny újra kimaradt, a támadások továbbra sem eredményeztek gólokat. A görcsös akarás sok hibával párosult. Négy perccel a vége előtt Jokovic háromgólosra növelte a Jug előnyét. Hosnyánszky két és fél perccel a vége előtt két gólra hozta fel együttesét, Kovács Gábor pedig gyönyörű góllal visszaadta az egyenlítés lehetőségét. Az Egernek sikerült az utolsó percben egy emberhátrányos helyzetet is kivédekezni, sőt előnyben a döntetlenért küzdött Gerendás György együttese. Kis Gábor vállalta a befejezést, de közeli húzása a bal kapufáról kifelé pattant.

Euroliga, D csoport 2. forduló ZF-Eger - JUG Dubrovnik 9-10 (3-4, 2-2, 1-1, 3-3). Gólszerzők: Hegedüs Gábor, Kis Gábor, Kovács Gábor 2-2, Hosnyánszky Norbert, Kevin Graham, Binder Szabolcs, ill. Sandro Sukno 3, Obradovic, Sutic 2-2, Vranjes, Markovic, Jokovic