Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Szubjektív szavazás, objektív eredménnyel

2011.07.12. 08:00
A háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabda-válogatott elsöprő fölénnyel nyerte a szavazást, minden idők legjobb csapata az olvasóktól egyedül több szavazatot kapott, mint az elmúlt öt évben harmadszor BL-győztes Barcelona és a Jordan-Pippen-Rodman féle Chicago Bulls.

„Köszönöm, egy szubjektív szavazás objektív eredménnyel zárulhatott” – mondta kis humorral Kemény Dénes kapitány, aki - a júliusi sanghaji világbajnokság után - Londonban célba veszi a negyedik olimpiai aranyérmet.

Egyetértett azzal, hogy korszakos csapat az övé, korszakos játékosok alkották. „A 72-ben született Benedek kezdi és a 77 decemberében született Szécsi Zoltán zárja a háromszoros olimpiai bajnokok sorát, ami egy korszakot felölel. Abban emelkedtek leginkább a koruk fölé, hogy nemcsak egyénileg voltak jó játékosok, hanem ezt alárendelték a rendkívül erős csapatszellemnek. Ezek a kivételes játékosok nem egymással rivalizáltak, hanem az egyik - a kellő pillanatban - alá tudott játszani a másiknak. Nevesíteni nem akarok, mindenkire igaz, nyolc sztárból nyolcra."

kd3

A kapitány - a stábjával együtt - egy fontos statiszta, Kemény tudja, szerencséje is volt játékosaival. "A szakmai tulajdonságokon az edző képes javítani, az emberin, a jellemen már sokkal nehezebb. Esetünkben kiemelkedő és példamutató, a feladatukat mindig maximálisan elvégző pólósokról beszélünk, akik nem egyedül, hanem nagy számban voltak a csapatban, lehetett belőlük válogatni. Korszakos csapat építéséhez ez is elengedhetetlen."

Kemény 1997-es kinevezése óta természetesen a három olimpiai siker volt a csúcspont. „Ha egy-egy versenyt fel is áldoztak menet közben az ellenfelek, egy olimpiára mindenki kivont karddal és kihegyezett formában ment.”

Úgy tudja, négy vagy öt éve visszavonult az a spanyol pólós, aki a mieink előtt utolsóként elmondhatta magáról: olimpiát nyert.