Hatalmas hajrával vertük Montenegrót

2011.07.18. 06:03
Montenegró legyőzésével kezdte a csoportmeccseket a magyar férfi vízilabda-válogatott a sanghaji világbajnokságon.

A 2008-as olimpián győztes magyar válogatott három éve döntetlent játszott Montenegróval, mert háromgólos előnyt sem tudott megtartani, most ellenben két gólt eltüntetve nyert.

 Montenegrói támadással és emberelőnyös góllal indult a meccs, aztán percekig nem volt gól, az első negyed ötödik percében Varga Dániel egyenlített (1-1). Kevéssel később fordított Kemény Dénes csapata: Hosnyánszky Norbert elemi erejű lövése akadt be, de negyedik fórjukból egyenlítettek, majd a vezetést is visszavették a montenegróiak (2-3).

A második negyedben meg is duplázták előnyüket, mielőtt azonban komolyabb lett volna a baj, a magyar csapat egyik háromszoros olimpiai bajnoka, Biros Péter megúszás végén szépített. Varga Dénes jobb felső sarkos bombájával lett 4-4, Steinmetz Ádám pedig centerből húzta a kapuba a labdát a kapuba. Egy perccel a nagyszünet előtt azonban egyenlített a szívósan küzdő ellenfél (5-5).

A harmadik negyed első momentuma Biros magabiztosan végrehajtott büntetője volt, amelyet Hárai Balázs harcolt ki centerben, Montenegro létszámfölényben gyorsan válaszolt (6-6). Ebben a negyedben volt a legeredményesebb az ellenfél, emberelőnyben jól játszva két góllal is megléptek.

A befejező nyolc perc Madaras góljával indult (8-9), aztán egy begyakorolt figura végén Gór-Nagy Miklós lőtt gólt, majd Biros a vezetést is visszaszerezte. A szintén háromszoros olimpiai aranyérmes Kiss Gergely kapufás bombájával – két perccel a vége előtt - először vezettünk két góllal.

Montenegró még szépített, fórból egyenlíthetett is volna, de ez már nem jött össze, hatalmas csatában 11-10-re nyert a magyar válogatott.

"Úgy gondolom, furcsa stílusban bíráskodtak a játékvezetők - nyilatkozta Kemény Dénes szövetségi kapitány. - Nem játszottunk úgy, ahogy tudunk, a negyedik negyedben viszont szerencsére jól pólóztunk, de javulnunk kell.”

Varga Dániel, az első magyar gólt lövő pekingi olimpiai bajnok: "Elégedett vagyok a teljesítményemmel. Azzal is, hogy három pontot szereztünk a legnevesebb csapatok egyikével szemben. A cél, hogy megnyerjük a világbajnokságot.”

Eredmény

Eredmény, A csoport, 1. forduló:
Magyarország-Montenegró 11-10 (2-3, 3-2, 2-4, 4-1)   
a magyar góldobók: Biros 4, Varga Dániel, Hosnyánszky, Varga Dénes, Steinmetz, Madaras, Gór-Nagy, Kiss G. 1-1

Spanyolország-Kazahsztán 18-5 (3-1, 4-0, 5-2, 6-2)
B csoport:
Ausztrália-Románia 9-8 (1-2, 1-2, 3-3, 4-1)
C csoport:
Horvátország-Brazília 14-5 (5-0, 3-1, 4-3, 2-1)
A csoportelsők a negyeddöntőbe jutnak, a csoportmásodikok a harmadikokkal játszanak a nyolc közé kerülésért.