Meg kell mutatnunk, vagyunk még valakik

2011.07.23. 15:24
Magyar idő szerint vasárnap hajnalban kezdődnek az úszóversenyek a sanghaji világbajnokságon. A magyar csapat erős a dresszkorszak után is, Gyurta Dániel és Hosszú Katinka címvédő. Az egész vb legnagyobb meglepetése a 18 éves Biczó Bence lehet, aki 200 pillangón második a világranglistán.

A tavalyi Európa-bajnokság után azt írták az európai lapok is, Magyarország visszatért a nagyhatalmak közé úszásban. Ha úgy számolunk, hogy a Budapesten szerzett hét Eb-arany kétharmadát elveszítjük a világbajnokságon, akkor is marad kettő. Annyi, amennyi az olimpia utáni évben, 2009-ben Rómában volt. Két arannyal még mindig sikeresek vagyunk, de ezúttal lehet akár három első helyünk is.

A rangidősként utazó, már 25 éves Cseh László két éve egy vírusos betegség után nem volt kirobbanó formában, és ha igaz, hogy olyan, mint a jó bor, akkor két érmet is nyerhet. A vegyes számokban feltétlen figyelni kell rá, és mivel a 200 vegyes korábban van – csütörtökön –, ha ott megalapozza a szereplését egy éremmel, négyszázon, vasárnap szinte garantált a dobogó. Már csak a lendület miatt is.

Debrecen, 2011. június 23. Cseh László új országos csúccsal és az olimpiai szintet elérve nyeri a 100 méteres férfi pillangóúszást a debreceni Városi Sportuszodában, a 113. országos úszóbajnokságon. MTI Fotó: Oláh Tibor
Debrecen, 2011. június 23. Cseh László új országos csúccsal és az olimpiai szintet elérve nyeri a 100 méteres férfi pillangóúszást a debreceni Városi Sportuszodában, a 113. országos úszóbajnokságon. MTI Fotó: Oláh Tibor

200 pillangón a most érettségiző Biczó Bence kétszer is legyőzte idén Cseht, előbb a Budapest-bajnokságon, később az országoson. A pécsi úszó a jövő nagy ígérete, fejben, úgy látszik, egyáltalán nem zavarta össze, hogy a világ korszakos úszójával, Michael Phelpsszel versenyeznie. A világranglista azt mutatja, jobb az ideje, mint az amerikaié, és még fejlődésben van.

Hány aranyat nyernek az úszók?

Sántics Béla edző, egyetemi tanár már kidolgozta a tervet, hogyan lehet legyőzni az amerikait. Biczónak háromszor kell úsznia – előfutam, elődöntő, döntő –, mindegyiknek külön taktikája van, a harmadik, a döntő egészen speciális verseny, de a legegyszerűbb taktikával: mindent bele kell adnia. Nem lehet gyengébben kezdeni, mert akkor nincs esély, bármilyen jó hajrás is.

Mivel még nem annyira erős, hogy 10 métert vagy többet egy forduló után víz alatt tempózzon, az első karcsapásnál nem szabad levegőt vennie, mert azzal tizedeket veszít. Biczó még hátrányban van, mert víz alatt nem tud annyit úszni, mint a legjobbak, de lehet, hogy a víz felett meglepi a világot.

Biczó Bence (Fotó: Kovács Anikó)
Biczó Bence (Fotó: Kovács Anikó)

Nem feltétlen arannyal, éremmel is jelezhetné: egy év múlva még keményebb lesz. Ebben a számban a japánokról, az ausztrálokról, brazilokról sem szabad elfeledkezni, ők is ott lesznek a végén. Ezzel lényegében már fel is soroltuk, várhatóan kik lesznek a nyolcas döntőben. Két magyarral számolunk természetesen.

Gyurta Dániel címvédő 200 mellen, emlékezetes, egy századdal, hihetetlen hajrával nyert legutóbb. Most sokkal erősebb, egészen másként indítja el az első százat. Ahogy Széles mester mindig emlékeztet rá, jobban tud tolni. Van viszont egy olyan ellenfél, aki nem volt két éve: visszatért a szintén korszakos úszó, a japán Kitadzsima a négy olimpiai aranyával.

Debrecen, 2011. június 25. Gyurta Dániel versenyez a férfi 200 méteres mellúszás versenyszámában a debreceni Városi Sportuszodában megrendezett 13. országos úszóbajnokságon. MTI Fotó: Oláh Tibor
Debrecen, 2011. június 25. Gyurta Dániel versenyez a férfi 200 méteres mellúszás versenyszámában a debreceni Városi Sportuszodában megrendezett 13. országos úszóbajnokságon. MTI Fotó: Oláh Tibor

Gyurta kiváló versenyző alkat, csak inspirálja ez a tény, mert így legalább legyőzheti. 2004-ben 15 évesen még nem volt esélye erre, hét évvel később már van.

A tavalyi Európa-bajnokságon olyan fölénnyel, imponáló erővel és eleganciával úszott, ha ehhez még hozzá tud tenni – és a hírek szerint képes erre –, a dobogó minimális elvárás. Meg is fogalmazta, butaság és kishitűség lenne nem aranyban gondolkodnia, hiszen ezen a távon mégiscsak ő volt a legjobb 2009-ben.

A nőknél Hosszú Katinka ugyancsak címvédő, 400 vegyesen volt a legjobb két éve. A tavalyi Eb-n épp ebben a számban a brit Hannah Miley nagyon elverte, de most végig az edzőjével, az amerikai Dave Salóval készül, ami garancia lehet arra, hogy nem esik szét az úszása. (Tavaly erre panaszkodott.)

Hosszú Katinka (Fotó: Kovács Anikó)
Hosszú Katinka (Fotó: Kovács Anikó)

Hosszú Amerikában kiváló időket úszott a terheléses szakaszban, nyilvánvalóan jót tett neki, hogy Peking után, amikor már a befejezés is megfordult a fejében, Los Angelesbe ment.

A magyar kapitány, Kiss László szerint is erős és gyors, az állóképessége és a súlya is rendben van. Mindhárom számában – a két vegyes mellett a 200 pillangó – abszolút dobogóesélyes, és igen csalódott lenne, ha egy arany nem jönne össze neki.

Hosszú a 4x200-as váltóban is úszik, amelyik Eb-t nyert tavaly, és most is nagyot dobhat. Verrasztó Evelyn nehezen érte utol magát a felkészülés közbeni betegsége után, de a társulat biztosan pontszerző lehet. Jakabos Zsuzsa is ott lehet ebben a váltóban, aki tavaly kiszorult belőle, de a 400 vegyes mellett 200 pillangón is sokat fejlődött. Mindkét számban Hosszúval együtt lehet döntős.

Debrecen, 2011. június 22. Verrasztó Evelyn a 100 méteres gyorsúszás egyik futamgyőzelme után a debreceni Városi Sportuszodában a 113. országos úszó-bajnokság nyitónapján.  (Fotó: Oláh Tibor)
Debrecen, 2011. június 22. Verrasztó Evelyn a 100 méteres gyorsúszás egyik futamgyőzelme után a debreceni Városi Sportuszodában a 113. országos úszó-bajnokság nyitónapján.
(Fotó: Oláh Tibor)

200 pillangón Hosszú nyert tavaly a Margitszigeten, 200 vegyesen pedig egy századdal verte Verrasztót. Ilyen belharcnak nincs sok esélye, utópia, hogy két magyar hátát nézze a világ, de már az becsülendő, hogy nem egy döntősünk van egy számban.

Szóval, jön egy olyan világbajnokság, amelyiken az első napot leszámítva szinte mindig van magyar éremesély, ami előrevetíti egy erős csapat képét.

Az időeltolódás nem szerencsés, de mivel most legalább nem délelőtt lesznek a döntők, mint Pekingben, előnyösebb a helyzetünk. És lesz vérvizsgálat is, ami ugyancsak kedvező nekünk. 2007-ben nem volt, Európa akkor jelentősen visszaesett, de ebben a dresszek is közrejátszottak. Most viszont már dresszek sincsenek, csak az erő és a technika.

A magyar úszócsapat:

nők: Dara Eszter, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Mutina Ágnes, Risztov Éva, Verrasztó Evelyn
férfiak: Bernek Péter, Biczó Bence, Cseh László, Gyurta Dániel, Gyurta Gergely, Kis Gergő, Kozma Dominik, Molnár Ákos, Takács Krisztián, Verrasztó Dávid