Zsuzsanna
-4 °C
3 °C
Műkorcsolya
Percről Percre

Gercsák Csaba a meglepetésember

2011.07.24. 13:04

A kínai vizes vb eddigi legnagyobb meglepetését egy magyar hosszútávúszó, a különösebb nemzetközi eredmények híján levő 23 éves Gercsák Csaba szolgált azzal, hogy szombaton bronzérmet szerzett a férfiak 25 kilométeres számában.

„Már tíz kilométeren is biztatóan mozgott, ám ott rossz döntésnek bizonyult, hogy nyolc kilométernél kijött frissítőért, mert visszatérve érdemben már nem tudott beleszólni a jobb helyek elosztásába - magyarázta Németh Zsolt, a Magyar Hosszútávúszó Szövetség főtitkára a kiugró siker "előéletét. - Aztán öt kilométeren már tizedik lett, s mi reménykedtünk benne, hogy 25-ön még jobb lesz, de hogy ennyire."

Mindenesetre a terhet a főtitkár és az egykori kiváló vízi maratonista, a szövetség jelenlegi elnöke, Hajós Gyula is igyekezett levenni a 23 esztendős Gercsák válláról.

„Azt mondtuk neki, hogy fogja fel edzésnek a vb záróversenyét, s csupán azt kértük tőle, hogy próbáljon meg az élbollyal együtt tartani. Ez sikerült is neki, végig ott volt az első tízben, s a bójáknál rendre nagyon jól fordult. Pedig legalább 31 fokos volt a víz, már azt vártuk, hogy emiatt le is fújják a versenyt, de nem tették, szerencsénkre, s amikor a vége felé az egyik "élelmezési" pontonnál szóltam neki, hogy Csaba, a hetedik vagy, fellelkesült, és kiszólt, hogy most már végigússza a távot. Kiderült, hogy bírja a meleget, sőt hajrázni is tud, mert a cél felé közeledve egyre-másra érte utol és előzte is meg az előtte haladókat. A legvégén a másodikként beérkezett oroszt is megszorongatta, olyannyira, hogy ha van még 20 méter, őt is beéri. Persze a bronz is csodálatos, nagy siker ez neki személyesen, a sportágunknak és a szövetségnek egyaránt” - nyilatkozta az MTI tudósítójának Németh Zsolt.