2-5-ről szenvedve, de megvan az elődöntő

2011.07.26. 09:57
Csütörtökön magyar idő szerint 10.50-től Szerbia lesz Magyarország ellenfele a vízilabda világbajnokság döntőjéért. Kemény Dénes válogatottja küszködve verte az olimpiai ezüstérmes Egyesült Államokat, de a torna most kezdődik igazán.

A magyar férfi vízilabda-válogatott nehezen, de bejutott a sanghaji vízilabda-vb elődöntőjébe: 9-8-ra verte azt az Egyesült Államokat, amit Pekingben az olimpiai döntőben néggyel győzött le.

Álmosan indult a meccs, a Kanadát a nyolcaddöntőben magabiztosan verő amerikaiak kettővel elhúztak, Madaras hiába szépített, a negyed végére újra kétgólos hátrányban voltunk. Nem volt normális támadásunk, elől mindig szétszórt volt a csapat, hátul figyelmetlen.

A második negyed sem volt jobb, bár Hosnyánszky lőtte az elsőt, megint kaptunk kettőt, Varellas góljával már 5-2-re mentek az amerikaiak. Kapkodtunk, de a félidőre így is sikerült egy gólra feljönni.

A harmadik negyedben végre egyenlített a válogatott, Bailey hibája utána Biros úszott meg. Kiss Gergely góljával aztán végre sikerült átvenni a vezetést, négy gólt lőttünk egymás után, 6-5-re mentünk, először vezettünk.

A torna kezdete óta egyre inkább formába lendülő ellenfél viszont nem adta magát könnyen, Varellas először egyenlített, Bailey pedig újra megszerezte a vezetést az amerikaiaknak, 7-6 oda. A negyed végére legalább az ikszet sikerült hozni, Varga Dénes lőtt a kapuba.

A zárónegyedben ismét Varga talált be emberelőnyből, az amerikaiak viszont csak kapufát tudtak dobni, majd Nagy Viktor hárított. Gór-Nagyot végleg kiállították, ellenfelünk időkérése után Nagy egy közeli lövést védett szenzációsan. Varga újabb gólt szerzett, végre kettővel mentünk, de Varellas ismét betalált, ezzel szoros 9-8 lett a vége.

Úgy jutottunk a sanghaji vb elődöntőjébe, hogy a harmadik negyedig nem is vezettünk, háromgólos hátrányból jöttünk fel. Az amerikaiak nem adták könnyen magukat, az utolsó másodpercig kemény meccs volt, a védekezésünk rendben volt, Nagy Viktor bravúros teljesítményt mutatott.

A csütörtök délelőtti elődöntőben a szerbcsapat jön, amelyik 9-4-re verte Németországot. Mivek a szerbek már olimpiai kvótások, a magyar válogatott az alapvető célt, a londoni szereplést megszerezte. A szerbeket a 2004-es olimpiai döntőben drámai meccsen vertük 5-7-ről fordítva. Azóta csak egyszer sikerült legyőzni őket (9-6), a tavalyi Eb csoportmeccsén, a bronzmeccsen azonban ismét ők voltak a jobbak (10-8).

A csapatnak az első meccsen kellett kimagaslóan játszania Mointenegró ellen, és természetesen, hogy a következő fontos meccsig - tíz nap telik el közben -, az elődöntőig nem tud egyforma szinten teljesíteni.

Kemény Dénes szövetségi kapitány: „Éppenséggel 2-5-nél nem éreztem jól magam, szerencsére ez még nagyon az elején volt. Összességében szenvedtünk, magunknak tettük nehézzé a mérkőzést. Végül is magunkat és jó néhány bírói ítéletet is sikerült legyőznünk.”

Varga Dénes: „Általában nehéz az amerikaiak ellen játszani, most is az volt. A lényeg, hogy megvan az elődöntő, de sokat kell még javulnunk.”