Lochte világcsúcs, Cseh 3. 200 vegyesen

2011.07.28. 12:29

Ryan Lochte világcsúccsal nyerte meg a férfi 200 méter vegyest a sanghaji világbajnokságon. Cseh László jó hajrával a harmadik lett.

Lochte és Phelps
Lochte és Phelps

Az amerikai rajt-cél győzelmet aratott, mindenhol ő fordult elsőként. A szám korábbi egyeduralkodója Phelps tartotta vele az iramot. Az utolsó hosszon nagyon meghajtották egymást, de Lochte most is legyőzhetetlen volt. 1:54,00 -val új világcsúcsot úszot, a vb-n ő az első, akinek ez sikerült. Egy tizedet javított saját rekordján, amit a 2009-es római vb-n még cáparuhában úszott.

Cseh László a rosszul sikerült 200 pillangó után összeszedte magát, és az elődöntőben a harmadik legjobb időt úszva jutott a döntőbe. A pillangóban negyeddiként fordult, a hátúszás után azonban már a hetedik volt, úgy tűnt nem fog tudni visszazárkózni. A gyorson azonban nagyot hajrázott, és a hatodikról a harmadik helyre ugrott. 1:56,69-cel rontott három századot az elődöntőhőz képest, de a két amerikai elérhetetlen távolságban volt tőle. Többet nem hozhatott ki ebből a számból.

Cseh és Phelps az érmekkel (Fotó: Illyés Tibor)
Cseh és Phelps az érmekkel (Fotó: Illyés Tibor)

Magnussen legyőzhetetlen százon

A férfi százmétes gyorsúszást a vb felfedezettje az ausztrál James Magnussen nyerte 47,63-al. A legjobb cáparuha nélküli idővel rendelkező ausztrál a második ötvenen úszott nagyot, az első hosszon három tized hátránya volt a jól bekezdő Cesar Cielo Fielho mögött. A hajrája azonban most is jó volt, és simán verte a második Haydent. Cielo Fielho nem bírta végig saját iramát, csak a negyedik lett.

Magnussen
Magnussen

Jakabos megint javított

Jakabos Zsuzsanna a magyar csapat kirobbanó formában lévő versenyzője az ötödik legjobb idővel jutott a 200 pillangó döntőjébe. A mezőny azonban nagyon sűrű, heten hét tizeden belül voltak egymáshoz képest.

A döntőben az egyes pályán úszó kínai Jiao nagyon bekezdett, Jakabos ötvenen harmadik, százon negyedik volt, bár jól úszott és négy tizedet megint javított egyéni rekordján, még ketten lehajrázták, és a hatodik lett 2:06,35-tel. Jiao az utolsó hosszon elmerevedett, de előnye kitartott, és megnyerte a versenyt. (2:05, 55). Majdnem másfél másodpercet javult az elődöntőhöz képest.

Jakabos
Jakabos

Gyurta magabiztosan döntős

A 200 méter mell magyar világbajnoka Gyurta Dániel a második helyen végzett a futamában, ott a japán Kitadzsima verte meg. Gyurta nyugodt ússzással 2:08,92 alatt ért célba, látszott nem adott ki magából mindent. A másik elődöntőben jóval lassabban úsztak, az amerikai Shanteau 2:10,03-mal nyert. Így a döntőben is Gyurta - Kitadzsima különverseny alakulhat ki.

"Jót versenyeztünk az olimpiai bajnok Kitadzsimával, és most már nem tudott úgy elmenni tőlem az első százon, mint annak idején, Athénban, a 2004-es olimpián - mondta úszása után Gyurta. - De hát azóta eltelt egy kis idő. Szeretek vele versengeni, s nagyon jó, hogy a holnapi döntőben megint mellettem úszik. Ma majdnem befogtam a végén, mindenesetre elfáradtam, hiszen kétszer is úsznom kellett. 2:09 közeli időt terveztünk, annál is jobb lett, örülök és bizakodom."

Gyurta
Gyurta

Berneknek nem jött össze

A 200 méteres hátúszásban az előfutamokban Bernek Péter a második legjobb időt úszta, 1:57,23-mal. Valószínűsíthető volt, ez az eredmény a döntőre is elég lehet. Bernek a nem sokkal korábban világcsúcsot úszó Lochteval és a japán Irievel került egy futamba. Az első ötvenen még harmadikként fordult, de a két favorit elhúzott tőle. Bernek nem tudott újítani és közel egy másodpercet rontva (1:58,14) korábbi idején az ötödik helyen végzett a futamban.

Berneknek így kevés reménye maradt a továbbjutásra, a második futamban ez be is igazolódott. Szoros verseny alakult ki, öten is jobbat úsztak Berneknél. A délelőtti idejével hatodikként döntőzhetett volna.

Ötödik a női gyorsváltó

Nagy bravúr lett volna, ha sikerül a 4x200-as gyorsváltónak hoznia az előfutamban megszerzett harmadik helyet, mert szinte az összes többi váltóban kicserélődtek a tagok. A váltó az előfutamban 7:52.12-t teljesített, a döntőben ettől 27 századdal elmaradt. Mutina Ágnes pedig jobban kezdett, mint délelőtt. Hiába úszott azonban három tizeddel gyorsabban, az ötödik helyen hozta csak a váltót, bár a francia ellenfelével fej-fej mellett haladta. A következő két váltótag Verrasztó Evelyn és Hosszú Katinak nem tudta megismételni az előfutamos eredményét, mindketten rontottak néhány tizedet. Az utolsóként rajtoló, nem sokkal korábban döntőző Jakabos megint bizonyította, hogy a legfelkészültebb úszó a magyar válogatottban. Hatodikként váltott, nem tűnt elérhetetlennek a negyedik hely sem, hiába javított azonban három tizedet korábbi idején a francia váltót már nem tudta leelőzni.

Hosszú Katinka
Hosszú Katinka

Az USA váltója rajt cél-győzelmet szerzett, az első emberük még a világcsúcs részidőn belül volt, később visszaestek, de óriási volt a fölényük. Mögöttük az ausztrál-kínai párharcot az előbbi csapat nyerte.

A váltó első embere, Mutina Ágnes így nyilatkozott a döntő után az MTI-nek: „Személy szerint négy tizeddel gyengébbet mentem, mint egyéniben, de a négyesünk összességében jó volt, már csak azért is, mert a 2009-es római vb 6. helyéhez képest egyet előreléptünk. Igaz, ezúttal a franciák megelőztek bennünket egy kevéssel, így most a második legjobb európai csapat lett itt Sanghajban a miénk, de ígérhetem, jövőre megint mögöttünk végeznek.”

Eredmények:

férfiak:
200 m vegyes:
1. Ryan Lochte (Egyesült Államok) 1:54.00 p - világcsúcs
2. Michael Phelps (Egyesült Államok) 1:54.16
3. CSEH LÁSZLÓ 1:57.69

100 m gyors:
1. James Magnussen (Ausztrália) 47.63 mp
2. Brent Hayden (Kanada) 47.95
3. William Meynard (Franciaország) 48.00

nők:
200 m pillangó:
1. Csiao Liu-jang (Jiao Liuyang, Kína) 2:05.55 p
2. Ellen Gandy (Nagy-Britannia) 2:05.59
3. Liu Ce-ke (Liu Zige, Kína) 2:05.90   

50 m hát:
1. Anasztaszja Zujeva (Oroszország) 27.79 m
2. Terakava Aja (Japán) 27.93
3. Melissa Franklin (Egyesült Államok) 28.01   

4x200 m női gyorsváltó:
1.  Egyesült Államok (Melissa Franklin, Dagny Knutson, Katie Hoff, Allison Schmitt) 7:46.14 p
2. Ausztrália 7:47.42
3. Kína 7:47.66
5. MAGYARORSZÁG (Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna) 7:52.39
.