Kemény Dénes irányítja a világválogatottat

2011.08.22. 11:14

Szeptember tizedikén, a marseille-i vízilabdaklub fennállásának 90. évfordulóján Franciaország-Világválogatott mérkőzést rendeznek. Utóbbi csapat szövetségi kapitánya a háromszoros olimpiai bajnok csapat szakvezetője, Kemény Dénes lesz.

„Megtisztelő a szervezők felkérése, ez egy újabb lobbimentes elismerése a munkámnak. Nyilvánvaló, hogy a játékosoknak is óriási megtiszteltetés egy ilyen meghívás, és akik ott lesznek, valóban a vízilabdavilág krémjéhez tartoznak” – értékelt Kemény a válogatott hivatalos honlapján.

"Kisebb, 25 méter hosszú lesz a pálya. Kisebb a labda is, de a kapu mérete nem változik. Hat helyett csak öt mezőnyjátékos lenne egy időben vízben csapatonként. A kiállítások nem 20 másodpercesek lesznek, hanem csak annyi büntetés sújtja majd az érintett játékost, hogy ki kell úsznia a ketrecbe és máris jöhet vissza. Még nem végleges, de elképzelhető, hogy semmilyen hagyományos fault nem lesz, vagyis a játék folyamatossága érdekében csak kirívóan durva szabálysértés esetén fújna a bíró, ez esetben következne az említett rövid kiállítás. Nem cél a sportág gyökeres megváltoztatása, de jó lenne, ha a vízilabda látványos elemei jobban érvényesülnének, ezek mostanában jócskán a fizikai, az úszás- és a taktikai elemek mögé szorulnak. A felsorolt módosításokkal nem csak azt lehetne elérni, hogy a néző ne fogadjon értetlenül bírói ítéleteket, hanem egyúttal a játékvezetők beavatkozási, befolyásolási lehetősége is csökkenne."

A világválogatottban a két Varga testvér, Dániel és Dénes is játszik, Kásás és Benedek nem vállalhatta, mert korábban egy dél-amerikai túrát kötött le olasz csapatuk, a Pro Recco. A háromszoros olimpiai bajnokok közül Kiss Gergő, Szécsi Zoltán, Biros Péter klubkötelezettségeik miatt nem mehetnek.

Az ötletgazda a kilenc éve Franciaországban játszó Tromler Miklós.