Brutalitásig, ütésekig fajult a mai vízilabda

2012.01.31. 09:29
Az olimpiai bajnok Gergely István szerint lassan a szerbek lesznek a követendő példa a vízilabdában, a kapus állítja, a durva játék nem a magyaroknak kedvez.

„Olimpia szempontjából minket kell megfogni, a többi nemzetközi eseményt tekintve viszont már nem” – mondta Gergely István kétszeres olimpiai bajnok a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában. Az Eb-keretből kimaradt vízilabdakapus szerint a „szerbek gyanúsan jók lettek, az utóbbi időben szinte mindent ők nyernek. Lassan ők lesznek a követendő példa.” Gergely az olimpiára szeretne visszakerülni a keretbe, szerinte az Eb-n a hit volt az egyetlen blokk a csapatban, de a durva játék nem kedvez a magyaroknak.

A Groupama Honvéd kapusa elmondta, sokat változott a vízilabda: „a bírók sokkal többet engednek meg a vízben, a látványt nem a gólok felé terelik, hanem hagyják a birkózást. Az Európa-bajnokság elődöntőiben, de az utolsó mérkőzésen is voltak verekedések. A vízilabdában az a szabály, hogy amit a bíró nem lát, azt meg lehet tenni -  ám amikor egy játék a brutalitásig, a víz fölötti ütésekig fajul, amikor mindenkinek reped a szeme, az arca, az orra, az már nem jó a pólónak. Az ilyen helyzetek miatt sokkal több lett az úszás, a kontráknál senki nem tudja, miért és hogyan fordult le valaki, és lett belőle gól. Ezeket kellene kordában tartani, és akkor megmaradna a játék szépsége, ami a legjobb a magyar csapatnak és a magyar vízilabdának.”

Arra a kérdésre, hogy az öregek hozták-e a bronzmeccset, így felelt Gergely: „nem a 35+ sztárkategória nyeri meg az olimpiát, ez messze nem így van, hiszen a pekingi olimpián is szépen játszottak a fiatalok. Ez a csapat eléggé homogén, és az, hogy most így jött ki az eredmény, nem azt jelenti, hogy a fiatalok ne tudnának jól játszani. A sanghaji világbajnokságon is Madaras húzta a csapatot, néhány öregre pedig azt mondták, hogy kiégtek, de ebből is látszik, ez egy nagyon jó csapat, valaki mindig a vállára tudja venni.”

Gergely kiemelte Kásás Tamás játékát, aki a végére elfáradt: „rá azt mondani, hogy kevés gólt lőtt, vagy nem jól ment neki a lövés, az egy dolog, de hátul is lehet szépen teljesíteni. Szivós nagyon sokáig bekkelt, akárcsak Hosnyánszky, Varga Dani – és onnan, birkózás után, védekezésből, a legtávolabbról indulva nagyon nehéz gólt lőni. A védekezésben lévő játékosok a zongoracipelők, akik vért izzadnak azért, hogy két-három meccsen legalább egy gólt tudjanak lőni. De nem ez a feladatuk.”

Az Európa-bajnokságot értékelve, az olimpiai bajnok kapus azt mondta: „Nem kell azt hinniük vagy tudniuk, hogy ők a világ legjobbjai, mert az teher lehet, ahogy az is, hogy mi nem kaphatunk ki senkitől, de az fontos, hogy elhiggyék, mindenkit meg tudnak verni. Ha ilyen tudattal mennek a vízbe, akkor nem fog dadogni a labda a kezükben. Az egyetlen blokk a csapatban a hit.”

Hogy vajon ott lesz-e az olimpián, Gergely István így felelt: „ott lehetnék Londonban, szándékomban is áll. Megpróbálok kevésbé meglepődni azon, ha mégsem leszek ott. Eindhovenben is szerettem volna a keretbe kerülni, de eddig a magyar csapattal még soha nem jött össze nekem az Európa-bajnokság. Ezért egy kicsit csalódott is vagyok, mert úgy érzem, erre már nem lesz esélyem. Még csak 35 éves vagyok, és ez a kapusoknál még nem a vég. Az olimpia viszont más. Négy éve is kijutottam, ráadásul aranyéremmel zártuk a pekingi olimpiát, úgyhogy nincs veszve semmi. Rajtam nem múlik.”