Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Kemény Dénes: Nekem félig tele a pohár

2012.02.02. 21:10

„A magyar férfi vízilabda-válogatott újra az elithez tartozik” – mondta Kemény Dénes a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában. A férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya az eindhoveni Európa-bajnokságot elemezve így fogalmazott: „nem nyertünk aranyat, de érmet szereztünk. Mindenki döntse el, hogy most a pohár félig van tele, vagy félig üres. Nekem félig tele. Az Európa-bajnokságon látottak alapján az előző két évhez képest, az utolsó két világversenyt nézve a csapat ismét az elithez tartozik."

A válogatottnak ez volt az első érme ebben az olimpiai ciklusban: két világbajnokságon (2009, 2011), és a mostani Eb-n is három fontos meccset egyaránt hosszabbításban bukott el; a két vb-n Szerbia vert meg bennünket, az Eb-n Montenegró.

A csapatnak tehát az olimpián vagy nem szabad eljutnia a ráadásig, vagy a ráadásban kell koncentráltan játszania, a medencében lévőknek pótolniuk kell az addigra már kipontozódottakat.

Kemény Dénes legtöbb játékosával elégedett volt. „Akikkel nem voltam elégedett, vagyis három-négy játékossal, szerencsére egyezik a véleményünk. De úgy gondolom, hogy ezek a játékosok - a tudásuk alapján - kerettagok lesznek, mert a keretet mindig a tudás alapján szoktam összerakni. Az egyébként rossz formában levő, de nagy tudású játékos is kerettag, és ha a közös munkában jó formába kerül, akkor csapattag lesz. És mivel itt minden játékos nagy tudású, azt a tizenhármat, akik az Európa-bajnokságon ott voltak, gyanítom, hogy be fogom tenni a keretbe. Hogy kik lesznek még kerettagok, az majd tavasszal dől el."

A Montenegró ellen elveszített elődöntőről a szövetségi kapitány azt mondta, „biztató, hogy egy Eb-ezüstérmes csapat úgy ver meg minket épphogy a meccs végén, hogy ők jól játszanak, mi pedig maximum közepesen."

Kemény kitért arra is, hogy valóban eldurvult-e a vízilabda az utóbbi időben. „A tendencia nem új, már az athéni olimpia után elkezdődött. A 2005-ös montreali világbajnokságon lehetett látni, hogy nagyon dívik ez a birkózós póló. Olyan szintre vitték ezt a délszlávok meg az oroszok, hogy a bírók nem ítéltek 30-40 kiállítást, ami járna, hanem maradtak egy normál mennyiség mellett."

A szövetségi kapitánynak semmi baja nincs a kemény játékkal, azzal viszont igen, hogy folyamatosan, egyidejűleg van 5-6 súlyos hiba van a vízben, és abszolút a bíró jókedvére van bízva, hogy melyiket fújja le. Kemény szerint ez nem jó a nézőnek és a játékosnak sem, mert nagyon könnyű méltánytalanságot érezni, és könnyű felidegesíteni egy egyébként jól játszó csapatot.

„Már az Európa-bajnokság előtt is az volt az álláspontom, hogy ezt a bunyós, birkózós részét tudni kell a játéknak, akkor fog érvényesülni az, amit mi tudunk, és amit más nem nagyon: azt a fajta magyaros, vagány játékot, ahol kézről-kézre megy a labda, miközben figyelünk egymásra."