Gyárfás Tamás lett a LEN gazdasági vezetője

2012.09.29. 13:17

Gyárfás Tamást egyhangú szavazással választották meg az Európai Úszó Liga (LEN) gazdasági vezetőjének a LEN lisszaboni kongresszusán, szombaton.

A Magyar Úszószövetség elnöke eddig az alelnöki posztot töltötte be a LEN-ben, új tisztségével most előbbre lépett a vezérkarban. A LEN-től származó információ szerint a kongresszus arról is döntött, hogy változatlanul Gyárfás Tamás képviseli Európát - negyedmagával - 2013-tól 2017-ig a vizes sportágak világszövetségének vezető testületében, a FINA Büróban.

A LEN elnökének az olasz Paolo Barellit, a FINA jelenlegi főtitkárát választották meg. Tekintettel arra, hogy Barelli a FINA-ban várhatóan újra bizalmat kap főtitkárként 2013-tól, Gyárfás Tamás a várományosa a FINA alelnöki tisztségének.

A nemzetközi úszóéletben Magyarországról legutóbb fél évszázada Rajki Béla töltött be hasonló tisztséget.

"A legszűkebb irányító testület tagjaként, mint gazdasági vezetőnek óriási a felelősségem, de érezhetem a bizalmat" - nyilatkozott a helyszínről az MTI-nek Gyárfás Tamás. Köszönetet mondott a versenyzőknek, az edzőknek, a sportvezetőknek és a sportbarátoknak a támogatásért. "A magyar úszósport megbecsülése, hogy ekkora bizalmat kaptam" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mennyire reális lehetőség számára a FINA alelnöki pozíciója is, Gyárfás Tamás így fogalmazott: "Jelen helyzet szerint nem rosszak az esélyek."

A nemzetközi úszóéletben Magyarországról legutóbb fél évszázada Rajki Béla töltött be hasonló tisztséget.

A lisszaboni kongresszuson Gyárfás mellett több más magyar is sikerrel szerepelt a tisztújító voksolásokon. Martin György, aki eddig tag volt, alelnökké lépett elő a LEN vízilabda szakbizottságában, Tóth Ákos úszóbizottsági, Kelemen Ildikó műugróbizottsági, Bodnár András orvosbizottsági tagságát tartotta meg, míg Fodor Szabolcs tagja lett a hosszútávúszók szakbizottságának. Kiss Ottó megőrizte felügyelő bizottsági tagságát, Salamon Ferenc, a LEN örökös tiszteletbeli tagja pedig bekerült a kitüntetésekről döntő bizottságba.