Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Benedek Tibor: Jó megoldás vagyok

2012.10.13. 15:36

A csapatszellem kialkításának módját átvenné Kemény Dénestől, a taktikában újdonságokat hozna Benedek Tibor ideiglenes pólókapitány, aki ha kell, pályázni is fog a kapitányi posztra, hosszú távra tervez. Kemény eddigi segítője a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában elmondta: lesznek riválisai, és ha őt bízzák meg, generációs űrt kell majd betöltenie.

„Három évvel ezelőtt, amikor Kemény Dénes felkért arra, hogy mellette dolgozzak, már volt célom ezzel az edzői megbízatással. Akkor, 37 évesen elkezdtem a jövőm építését, amellett, hogy pólóztam tovább olasz klubomban. Dénesnek is fontos volt, hogy az évtizede elkezdett munkát valakire tovább tudja hagyományozni. Engem pedig mindig érdekelt az edzősködés, el is végeztem hozzá minden iskolát” - mondta Benedek.

„Ha úgy alakul, számos dologban azt folytatnám, ami Dénes tevékenységében tetszett: ez leginkább a csapatszellem kialakítása, a csapategység állandó őrzése. Az újdonságokat talán taktikai területen tudnám hozni - a kettő ötvözete lenne az én stílusom. Ehhez tartozik még az utánpótlás szoros összekötése az első csapattal, játékmodorban is”.

„Szerintem a magyar vízilabda jelenlegi helyzetében jó megoldás vagyok: megvannak a nemzetközi tapasztalataim, átéltem az elmúlt 15 évet a pólóban, ismerem a játékosok zömét, hatalmas tettvágy van bennem. Ráadásul az elmúlt négy év viszonylagos sikertelensége lehetőséget ad a fiatalításra, hosszabb távú tervekre. Megőrizve változtatni, ez az én programom” - vázolta elképzeléseit a háromszoros olimpiai bajnok.

„A leendő kapitánynak el kell döntenie, számít-e még a kisebb sikerek érdekében a veterán többszörös olimpiai bajnokokra, akik aligha maradnak Rióig, vagy csak a következő négy évre tervez. Le kell ülni velük, mert az is tény: a nagy generáció sikerei űrt hoztak létre maguk után, sokan voltak a fiatalabbak közül szenvedő alanyai ennek. Úgy tűnik, életfeladatom ennek az űrnek a betöltése, hisz egykor játékosként is ilyenben kezdtem, és nyolc évet kellett várnom az első diadalra. Ha ez az ára, vállalom” - jelentette ki.

„Nem tudni még, pályázat lesz-e a kapitányi posztra; talán jobb lenne, ha igen. Állok elébe, mert meg kell fogalmaznom a számon kérhető terveimet 4-8 évre előre. Biztos, hogy lesznek riválisaim, nagy kihívás ez a poszt minden itthoni élvonalbeli edzőnek is.”

„A 2014-es Eb-n még nem az arany a cél, sokkal inkább egy olyan fejlődési mutató, amely láthatóvá teszi az új csapat útját. A siker mutatója az itthoni kontinenstornán persze az érem lenne, de ugyanez igaz a következő barcelonai világbajnokságra is” - mondta a célokról.