Aljas bíráskodás vitte el a pólós vb-aranyat

2012.12.10. 11:34

A magyar férfi U18-as vízilabda válogatott vasárnap kikapott a világbajnoki döntőben az olaszoktól. A szakmai vezetés szerint nem a vízben dőlt el a meccs, a játékvezetők gyanúsan sokszor büntették a magyar csapatot, a kipontozódások miatt még a cserekapusnak a mezőnyben kellett játszania.

A mérkőzést az olaszok 10-8-ra nyerték, a magyarok az első negyedben még 4-3-ra vezettek, a másodikat az ellenfél vitte el 3-1-re, és innentől már végig hátrányban játszott Horkai csapata.

„Már az első negyedben úgy kezdődött, hogy állandóan kiállítottak mindenkit. Nem lehetett vízilabdázni! Döntőt vezet egy izraeli játékvezető, aki még életében nem látott meccset? A harmadik negyedben volt egy időszak, amikor az ment, hogy elöl kontrafault, hátul kiállítás. Kontrafault - kiállítás. Így ment folyamatosan. Nem értem, hogy hogy lehet ez. Lehet persze, ha olyan dolgok vannak a vízben. De nem voltak! Követtünk el hibát, kaptunk emberfórokat, azokat be lehetett volna lőni, de nehéz elviselni, hogy a semmiért állították ki tőlünk az embereket úgy, hogy a végén már nem volt kit beküldeni" - nyilatkozta Horkai György utánpótlás kapitány a vlv.hu-nak.

A mérkőzésen hat magyart szórtak ki, Telegdy, Berta, Zalánki, és Lőrincz kipontozódott, Sedlymayert és Jansikot cserével, végleg kiállították.

Horkai elmondta, egyik legjobbjukat, Jansikot a kispadról állították ki piros lappal, pedig semmit sem csinált. A sok kipontozódás miatt a végén már a cserekapus György Dávid is a mezőnyben játszott, de az előző nap még 39 fokos lázzal küzdő Gyárfást is vízbe kellett küldeni, hogy meglegyen a csapat.

A  kapitány beszámolója szerint a meccs végén már mindenki a magyar csapatnak drukkolt. „Látták ezt az aljas játékvezetést. Röhögtek az emberek az ítéleteknél!" Horkai elmondta, a harmadik helyezett szerb válogatott edzője is őket látta jobbnak.

„Az volt az érzésem, hogy ennek a mérkőzésnek a sorsát eleve eldöntötték. Ez aljas dolog volt. Sajnos az a baj, hogy ami történt, azt nagyon nehéz a gyerekeknek megmagyarázni. Mit mondjak arra, hogy ki lehet adni a bíróknak, hogy hogy fütyüljenek? Hogy ki lehet szórni egy fél csapatot, hogy a végén már nincs kinek bemenni a vízbe?" - méltatlankodott Horkai.

A kapitány csak elismeréssel tudott szólni a csapatáról, mert végigküzdötték a meccset. „Becsülettel, emelt fővel jöhettek ki a vízből, mert ők mindent megtettek. Még akkor is, amikor már alig voltak, a kapussal kellett játszaniuk - beledöglöttek a vízbe."

Az utánpótlás-igazgató Kemény Ferenc szerint is súlyos károkat okozott a játékvezetés: „Egy nagyon jó olasz csapattól kaptunk ki, de a magyar csapat ma ugyanolyan jó volt, talán még jobb. A lényeg az, hogy nem lett volna szabad a fertőnek a szelét beengedni az uszodába, amikor gyerekek vízilabdáznak. Ez a borzasztó! Megcsapta most őket egy olyan dolog, amit nem lehet kiheverni."