Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A Világligában a magyar női pólóválagott

2013.02.08. 19:35

Az idegenbeli 12-9-es győzelem után hazai medencében is nyert, méghozzá 13-11-re a magyar női vízilabda-válogatott a spanyolok nemzeti együttese ellen a Világliga európai selejtezős sorozatának pénteki mérkőzésén. Sikerével Merész András együttese bejutott a Vl-döntőbe.

Eredmény, Világliga, európai selejtező, A csoport:
Magyarország-Spanyolország 13-11 (4-2, 5-3, 2-2, 2-4)
a magyar góldobók: Keszthelyi 4, Szücs, Antal 3-3, Gurisatti, Somhegyi, Horváth 1-1

Az Eb-bronzérmes, olimpiai negyedik magyar együttes és a tavaly nyáron Londonban ötkarikás ezüstérmes - az elődöntőben éppen a Merész-gárdát legyűrő - spanyol csapat Kőér utcai találkozóján Szücs Gabriella hatásos bombával szerzett vezetést. A rivális egyenlítését követően Keszthelyi Rita volt eredményes. Gangl Edina 2-1-nél büntetőt védett, míg az újabb spanyol ötméterest a kapufa hárította, viszont Keszthelyi újfent pontos volt, s a lövésre vállalkozó válogatott újonc Gurisattai Gréta sem hibázott (4-1). Az első szünet előtt emberelőnyből szépítettek a spanyolok 4-2-re.  
Antal Dóra megúszás-góljával rajtolt a második negyed (5-2), majd 5-3 után Keszthelyi ívelt a bal sarokba, Szücs pedig kapufás akciógóllal járult hozzá a négytalálatnyi előnyhöz (7-3). Aztán 7-4-re módosult az eredmény, majd Antal pattintásával lett 8-4 "ide". A negyedszer is megvillanó Keszthelyi növelte tovább a különbséget (9-4), de hogy ne dőljön el már a félidőben a meccs, még a nagyszünet előtt javítottak 9-5-re a spanyolok.
A harmadik nyolc percben fórból került közelebb a rivális (9-6), de Somhegyi Noémi kapufás löketével, utána pedig a balkezes újonc Horváth Brigitta pattintott lövésével 11-6-ra elhúzott a hazai gárda.
A 11-7-ről indult befejező játékrészben a spanyolok találtak be hamarabb, ráadásul két ízben is (11-9), mielőtt azonban szorosabbá vált volna a mérkőzés, Szücs messziről kilőtte a bal alsó sarkot (12-9). Még ennél is látványosabb volt Antal megoldása, aki nagyon messziről, pörgetett lövéssel vette be az ellenfél kapuját (13-9). A spanyolok erejéből a végére kiengedő házigazdákkal szemben még két gólra futotta ugyan, az összességében remek védekezéssel és jó támadójátékkal kirukkoló magyar válogatott azonban alapvetően magabiztosan győzött 13-11-re.  
Miután hét közben a spanyolok vendégként nyertek 12-7-re a görögök ellen, a helléneket pedig még korábban 10-8-ra verték Szücsék, a még hátralévő két csoportmeccstől - a március 13-i görög-magyartól és a március 16-i spanyol-görögtől - függetlenül Magyarország válogatottja már megnyerte csoportját, s biztos résztvevője a Világliga nyolccsapatos Szuperdöntőjének, amelyet július 3. és 9. között rendeznek meg Pekingben.
Az európai A csoport állása: 1. Magyarország 9 pont/3 mérkőzés, 2. Spanyolország 3/3, 3. Görögország 0/2