Hogyan piszkáljunk bele a magyar sikersportba?

2013.12.14. 12:09
A vízilabdát a világ legtöbb országában azért nem szeretik, mert nem látványos, a legizgalmasabb történéseket megszakítják a bírók, illetve nem is látjuk őket, hiszen a víz alatt történnek. A sportág keresi az utat, hogy a brutálisabb vízirögbi vagy a testi kontaktot nem toleráló kosárlabda felé induljon. Egy biztos, 2013-ban új szabályok léptek érvénybe. Kemény Dénes szövetségi elnök társaságában az Index kamerái előtt tesztelték, milyen változásokat hozhat még, ha a testi érintkezést tiltják.

A vízilabdasport új szabályainak tesztüzeme zajlik ezekben a hetekben a korosztályos csapatonak kiírt Komjádi Kupában, ha a visszajelzések jók, és a nemzetközi szövetség is annak értékeli, a következő olimpiai ciklust már ezek alapján játszhatják.

Mik az új szabályok?

A nemzetközi szövetség (FINA) megérezte, valamit tennie kell a vízilabdáért, hogy érthetőbb, látványosabb legyen, és ne legyen annyira kiszolgáltatva a bírók kénye-kedvének. Ha a három tényezőben sikerül javítani a jelenlegi helyzeten, a nézőknek máris élvezhetőbb lesz a játék, és nem veszítik el a fonalat.

Az új szabályok már szeptembertől életbe léptek, de ezek még csak apróbb módosítások voltak. Ilyen például:

  • nem lehet két kézzel fogni a centert
  • szabaddobásnál a kapura lövő elleni szabálytalanság automatikus kiállítást ér

Miket vettek figyelembe?

Hogy tetszenek ezek a szabályok?

Kemény Dénes, a magyar vízilabda-szövetség elnöke, korábbi szövetségi kapitánya egy régebbi ötletét szeretné bevezetni, esetleg továbbfejleszteni, amit a korosztályos csapatoknak kiírt Komjádi Kupán élesben is kipróbáltak. Az alapja az ötletnek az alábbi három gondolat.

1. Az 1993-ban LEN-kupa-győztes Újpest még úgy nyerte meg a sorozatot, hogy tökéletesen alkalmazkodott ahhoz:a húszmásodperces kiállítás valójában csak addig tartott, amíg a büntetett játékos a büntetési zónához ért, onnan visszajöhetett, vagy más is válthatta.

2. Benedek Tibor szövetségi kapitány kimutatása szerint akkor volt a leghatékonyabb az emberelőnyök kihasználása, ha legfeljebb háromszor passzoltak, utána rögtön kapura lőttek játékosai. Az adogatás, a sok passz nem használt, inkább a védelmet segítette, mert jobban tudtak helyezkedni, illetve óhatatlanul becsúszott egy rossz átadás.

3. Kemény úgy szeretné látványosabbá tenni a játékot, hogy minden esetben kiállítást ítéljenek a bírók, ha szabálytalanságot látnak a medencében, és ne legyen mérlegelési lehetőségük, lényegében megtiltva bármiféle fizikai érintkezést. A játékosokat mindez óvatosságra intené, hiszen feleslegesen nem szeretnék kiállíttatni magukat.

Hogy is néz ez ki a medencében?

Az Index a Komjádi Kupa egyik negyeddöntőjét, a KSI-Szeged mérkőzést nézte meg – a csoportmeccseken alkalmazkodtak a szabályokhoz –, amin harmincgólos döntetlen született, és bebizonyosodott, hogy a játékosok mennyire óvatosak a szigorúbb szabályoknál:

Egy meccs, amelyiken több gól volt, mint kiállítás

– összegezte a legfontosabbat Kemény Dénes.

Valamennyi meccset videóra veszik, a tanulságokról kivonatot, statisztikát készítenek, amit eljuttatnak a megfelelő helyekre.

Addig bemutatjuk a videókon az új szabályokat meccshelyzetekben, és az is kiderül, mennyivel lett mozgalmasabb, egyúttal élvezetesebb a játék. Hogy pörgősebb lett, több az úszás, már pár perc után is nyilvánvaló volt.

De nézzünk konkrét eseteket.

A center ellen labda nélkül szabálytalankodnak, a kiállított kiúszik, a kéksapkás szegediek másodperceken belül kapura is lőnek, hiszen a helyzet azonnal kialakult, más kérdés, hogy a kapus védett, de a dinamika megvan ebben a jelenetben is.

Center elleni labda nélküli szabálytalanság

A következő videóban jól látszik, mekkora hátrányt okozhat egy visszaúszás közben elkövetett szabálytalanság, mert a támadó csapat létszámfölénybe kerül a kapu előtt, hiszen amíg kiér a piros kötélig a kiállított, igen sok időbe telik. Ezt a fölényt csak egy újabb szabálytalansággal képesek kompenzálni, és amíg a második kiállított kifelé úszik, már be is lőtték a kapuba a labdát.

Kettős kiállítás

A harmadik videóban a labdát birtokló játékossal szabálytalankodnak, jól látható, már addig is lövőhelyzet alakult ki, amíg beúszott a helyére a játékos. Más kérdés, hogy kimaradt.

Labdás szabálytalanság

A negyedik videó az alapesete egy mezőnybeli szabálytalanságnak, és a gyors lefordulás után máris gólhelyzet van, a kiállított helyére érkező már csak azt láthatja, hogy gólt kapott a csapata.

Lefordulás

A záróvideót azért választottuk, mert megfigyelhető, hogy a centert azért masszírozzák, miközben be is húzódnak rá, és nem akarják a lövőjátékost bántani, mert azért is kiállítás jár. A vízilabda egyik nagy baja, hogy ha a lövőt lefogják, veszélytelen lesz kapura, így csökken a játék élvezeti értéke. Ez a szabály, hogy kiállítás jár a lövő akadályozásáért, látványosabbá teheti a játékot.

Zóna

Kemény Dénes és a szegediek edzője, Vincze Balázs így értékelte a meccsen látottakat.

Új szabályok a vizilabdában